49
Следвайте ни

Подводни камъни спъват Пловдив по пътя към милионите от Брюксел

viber icon

Обекти за над 1 млрд. лева са записани В Плана за интегрирано развитие на община Пловдив /ПИРО/. Наивно би било да се вярва, че в следващите 7 години Европейският съюз ще изсипе манна небесна в града на тепетата, защото парите, които ще дойдат за цялата страна по програмата, наследяваща "Региони в растеж", едва ще надхвърлят 2 милиарда, а Пловдив няма как да вземе половината. Реално можем да се надяваме да усвоим по бъдещата ОП "Развитие на регионите" между 80 и 100 млн. лева и още малко пари за междуобщностни проекти със съседни общини. Естествено, Пловдив ще може да привлича средства и по останалите програми, финансиращи проекти за подобряване на околната среда, транспорта, човешките ресурси и т.н. Всичко зависи от качеството на проектите, които ще продуцира местната власт. В това Пловдив никога не е бил много силен. 

Най-големият проект в първия програмен период  /2007-2013 г./ беше на стойност 44 млн. лева. Финансиран е по ОП „Регионално развитие“ за изграждане на 48 км велоалеи, нови светофари и скандално прочутата електронна система в градския транспорт, която се провали въпреки инвестираните 20 млн. лева. Т.нар. Транспортен проект завърши ако не с тотален, то поне с голям частичен провал. 

През следващия период  /2014-2020 г./ вторият град в страната получи близо 250 милиона лева - 114 млн. лв. за   Водния цикъл, 13 млн. лева за подмяна на печки с екологични уреди по ОП „Околна среда“ и 81 млн. лева за градска инфраструктура по ОП „Региони в растеж“. Това са най-крупните инвестиции, одобрени за община Пловдив от ЕС в изминалите седем години. И тук ефектите, които постигнахме, не са много, а проектите се влачат до последния възможен момент с много въпросителни за крайния резултат. 

Приблизително толкова - 250 млн. лева, можем да  очакваме и през новия програмен период на ЕС /2021-2027/, а ако сме бързи и имаме добри идеи, ще получим финансиране на различни проекти и от Плана за възстановяване.

До този момент няма отворени програми, 

забавя  се и подготовката на ПИРО, който е задължителен за кандидатстване  по оперативните програми на ЕС.                 

В плана са включени стотици инфраструктурни обекти - кръстовища на две нива, повдигане на  жп линията над бул. „Копривщица“  и S ban по проекти на  НКЖИ, нов мост над  Марица, затваряне на всички вътрешни рингове, пътна  връзка между „Александър Стамболийски“ и „Тракия“.

„Записали сме в ПИРО изграждането на външния ринг на Пловдив, Приоритетни са  археологическите обекти - Римски форум - изток и юг, нова  сграда за Операта, две спортни зали, детски градини. Надяваме се част от тези обекти да се финансират  от фондовете на ЕС, като успоредно ще търсим и други източници“, обясни зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев. Европейски пари в размер на 21 млн. лева  се чакат за екологичен градски транспорт.

Ще успее ли местната власт да използва  с добро качество и в срок безвъзмездната финансова помощ от ЕС, помнейки за грешките в изминалите години?

Инфлацията оскъпява проектите

Драстичният скок на горивата и строителните материали неизбежно ще повишат стойността на обектите по вече проведените, но незапочнати обществени поръчки. За санирането на четири жилищни блока, за които са сключени договори, вече има запитвания дали ще бъдат анексирани, защото  сметките не излизат. „ Ако тези обекти не могат да бъдат изпълнени, ще искаме доплащане от общинския бюджет. Но за съжаление, по закон няма основание за дофинансиране, защото по ЗОП не можем да анексираме цени. В същото време в договорите не е предвидено толкова рязко поскъпване на материалите“, коментира Пламен Райчев.

Всяко забавяне на изпълнението ще оскъпи новите проекти. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

УМЕН

УМЕН

13.12.2021 | 21:13

Сега пък Герб ви пречи преди пречише сдс бсп царяи кой ли още 30 години никой нищо не направи за града явно това държавна стратегия слагат некадърни и крадливи кметове и така се протакват нещата всичко това идва от русия за да докажат на простия народ че демокрацията е лошо нещо и нищо не се прави разчистват си работа за тях някой ден да се доказват на народа че те ще направят всичко ....

Отговори
1 1
Бай Тошо

Бай Тошо

13.12.2021 | 15:41

Да ясно, подводните камъни съм аз, комунистите и Путин!

Отговори
2 1
Който спечелил, спечелил

Който спечелил, спечелил

13.12.2021 | 12:55

ЕС е въпрос на време да се разпадне, както и техните комунистически вземания и давания.

Отговори
3 1
0-корупция!

0-корупция!

13.12.2021 | 10:50

Веднага да пускат водолазите от ГДБОП и да извадят всички подводни камъни от Обшината и Империал на брега! Стига тея камъни са пречели на кметовете на Пловдив да усвояват парите от Европа!Да слагат щнорхелите и да влезат в мътната вода на корупцията в Пловдив и да ги изкарат всички потънали до гушите в кражби и корупция на повърхността и да им се потърси сметка!

Отговори
9 2
Живко

Живко

13.12.2021 | 10:30

Валентина, цени не се "анексират", а се индексират. Неграмотни хора не бива да пишат вестниците.

Отговори
8 0
Георги

Георги

13.12.2021 | 10:11

Докато управлява ГЕРБ, 2/3 ще се крадат!

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?