46
Следвайте ни

Подпочвени води подлудиха Капана, сутерените станаха басейни

viber icon

Няколко къщи в пловдивския квартал "Капана" пуснаха сигнал до омбудсмана инж. Борислав Стаматов, че в сутеренните им помещения има постоянно до 50 сантиметра вода.

Проблемът от години. Къщите се намират на ул. „Константин Стоилов” и „Абаджийска” и част от „Железарска”. Потърпевшите с помпи отвеждат водата на улицата. 

След изпратени наши писма до Министерство на околната среда и водите и до МРРБ, получихме отговор от Асоциация по водоснабдяване и канализация, в който се изразява становище, че „най-вероятните причини за наводняването на сутеренните помещения на ул. „Абаджийска“ имат техногенен характер и са свързани с техническото състояние на водоснабдителната мрежа в по-горните улици от Стария град“. Като в заключение се препоръчва по-обстойна проверка от страна на „ВиК“ ЕООД със специализирана апаратура и ако не бъдат установени скрити аварии. Следва Община Пловдив да възложи хидрогеоложко проучване за установяване причините за настъпилите промени и за определяне на подходящо решение за трайното отстраняване на проблема”, се казва в писмото на обществения посредник. 

От ВиК обясниха, че знаят за проблема от 5-6 години.

„Направихме три изкопа на горната улица – и трите излязоха сухи. За да изключим вероятността от водопроводна авария спряхме водоподаването в целия Стар град за 8 часа – така се изпразни мрежата. На осмия час течовете и нивата в сутерените бяха със същия интензитет. Това изключва вероятността от водопроводна авария”, категоричен е инж. Антон Гълъбов от ВиК. 

Две години след спирането на водата в Стария град пак е получен сигнал и направено ново обследване. Тогава е изследвана друга зона. 

Направен е изкоп на цялото трасе над къщата, която най-много се пълни.

„Видяхме, че на два метра под канализацията извира вода. Правени са няколко пъти проби – това не е питейна вода – в нея няма хлор”, обясни инженерът. 

Следва събиране с фирмата "Драгиев и Ко", която е извършила ремонта при подмяната на ВиК мрежата. Направен е констативен протокол с предложение да се направи дренаж, който да отведе и свърже тази подпочвена вода с канализацията. 

Изпълнителите от „Драгиев и Ко” заявили, че ако има такова решение от общината те може да го извършат. ВиК поело ангажимент да направи договор с градската управа и така да предостави материали за дренажа.

От общината обаче не е получен сигнал за последващи действия. От район „Централен” казаха, че нямат средства, обясняват от ВиК.  

Преди 5-6 месеца проблемът е коментиран от общината с „Драгиев и Ко”, но е решено, че това е извън проекта и фирмата не може да направи нищо.

„Ще напиша писмо до ВиК и ако кажат, че това не е в техните прерогативи, ще пуснем догодина средства в бюджета. Всичко трябва да се мине през обществена поръчка”, коментира патовата ситуация зам.-кметът с ресор „строителство и инвестиции” Пламен Райчев.

От ВиК обясняват, че най-близкото до Капана тепе има много т. н. артезиански води. Причината е в глинения слой, върху който се събира вода.

Затова в къщата на издателя Христо Г. Данов още има кладенец, пълен с вода.

От ВиК предлагат да се създаде хидроложка фирма, която да изследва целия район и така да се изготви цялостна стратегия за подпочвените води в района, а да не се работи на парче. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

И не само там

И не само там

09.10.2021 | 15:56

В район Южен блок по строителни книжа 1335 с адрес улица "Петър Стоев" номер 68 от близо 40 години откакто е построен , мазетата при всеки дъжд се пълнят с 50 см вода. Така е всеки божи ден когато навън вали дъжд. За нас няма ВИК Пловдив освен в случаите когато събират таксите.

Отговори
1 0
кмет4ето

кмет4ето

08.10.2021 | 15:57

В р. Северен е същото положение, почти няма суха изба особено около Новотела

Отговори
2 0
Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 15:08

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?