Следвайте ни

Подписано! Нова детска ясла и „Социално подпомагане“ ще са съседи в „Южен“

viber icon

Областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив  Здравко Димитров и   изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова подписаха споразумение за прехвърляне и безвъзмездно управление на детската ясла и помещенията за „Социално подпомагане“- Пловдив, които ще бъдат построени върху държавния терен на бул. „Никола Вапцаров“ в града.  От своя страна двете администрации  се ангажират да осигурят средства за обзавеждането на обектите, които ще стопанисват.

„Подписваме едно важно за всички споразумение, с което Областна администрация ще помогне на Община Пловдив в решаването на  един наболял проблем с дефицита от детски ясли“ , обясни Каназирева.

Тя припомни, че  това е единствения имот, собственост на държавата, а решението за строежа е взето след анализ и доклад. По думите й  това е най-доброто решение, да не бъде продаден имотът и в същото време да се решат важни проблеми на града.

„ Целта ми беше да покажем, че когато институциите - държава, община са собственици на имоти не винаги е добре да бъдат продавани. Напротив, аз смятам, че голяма част от имотите трябва да бъдат пазени и да се решават важни обществени проблеми. В случая точно това се случва, допълни Каназирева

Детската ясла ще бъде с площ 1200 кв. метра, за 4 групи от 100 деца, като ще има голям двор, озеленяване и отделни входове за да няма сместване на потоците. Административният обект ще бъде на две нива с обща застроена площ от 505 кв.м.  След построяването на сградата в него ще бъдат преместени двете дирекции на „Социално подпомагане“. В момента двете дирекции плащат над 4000 лева наем на месец.

„Помещенията ще отговорят на всички  изисквания, ще има големи асансьори, чакални и  много по-добри условия за потребителите на социалните услуги, допълни областният управител.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари и допълни, че Пловдив  все повече се превръща в  притегателен център и все повече хора идват да живеят.

„Ние сме длъжни да отговорим на очакванията им с ясли, с детски градини, с инфраструктура“, коментира Димитров. Според него няма нищо по-хубаво от това гражданите да бъдат обслужвани добре и при добри условия.

Той допълни, че е наистина много добре, когато нещо хубаво като идея бъде завършено.

Каназирева припомни също така, че идеята за построяване на сграда върху държавния терен е от периода , когато Димитров е бил областен управител, но с промените в ПУП и след жалби на хората не е било възможно да се построи сграда, в която  да се премести цялата държавна администрация.

Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова също благодари за добрата инициатива.

„ Областна администрация и община Пловдив са  един добър партньор и коректив на Агенцията. Цялата палитра от социални услуги ги има в община Пловдив, благодарение на екип на кмета. Занапред ще продължаваме в същия дух  с добро партньорство и взаимодействие“, подчерта Петкова.

Областният управител  уточни, че има уверението на инвеститора и  обектите ще бъдат изградени предсрочно в рамките на 18 месеца.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пининфарина

пининфарина

24.02.2021 | 17:00

Нека видим и архитектурен план, та да сме сигурни, че няма да има изненада - блок до яслата или ТЦ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?