Следвайте ни

Подлезите на Пловдив - удобство, атракция, място за малкия бизнес или клоаки

viber icon

По света подлезите са ключови съоръжения в градската инфраструктура. Освен че се използват за безопасно преминаване под големите пътни артерии, в нормалните градове те са място за развиване на малък бизнес, арт атракции и дори културни средища. Пловдив има огромни дадености да постигне всичко това поне в централните съоръжения. Обиколка на репортера ни обаче показа, че тук подлезите приличат повече на градски клоаки, с изпотрошени стълбища и настилки и често са опасни за преминаване. 

Как да се поддържат тези важни съоръжения - на този въпрос, освен на многото други,  ще търси решение новата местна власт през 2020 г. 

Наследството, завещано на екипа на Здравко Димитров от неговите предшественици, далеч не е бляскаво. Градските подлези имат нужда от сериозни ремонти и поддръжка, защото неусетно и безвъзвратно се рушат.

Съсипването им  започна, след като  със строежа на стотици лъскави магазини секна популярният навремето  алъш-вериш под булевардите. През 90-те години търговците се редяха на опашка, бясно наддавайки за  подземните дюкяни, кандидат-концесионери се надпреварваха с баснословни оферти за инвестиции в подлезите, а Общината събираше солидни приходи от наеми и такси по договорите. В  последните десетина години интересът  на бизнеса към този род търговия  рязко намаля, въпреки  поносимата тарифа средно от 50 лева на квадрат в централната градска част. Администрацията удари на камък и с публично-частните партньорства, които по света вършат идеална работа, под тепетата отдавна са се превърнали в мръсна дума.    

Редица  концесии бяха прекратени принудително по предложение на администрацията и с решение на Общинския съвет  заради неизпълнените задължения  на фирмите. Стопанисването на подлезите легна изцяло на плещите на Общината.

Бившата градска власт не успя да опази тази важна инфраструктура,  нито да задели средства в бюджета за  основни ремонти, с изключение на няколко по-дребни - в подлеза на бул. "България", където при порой се бяха надигнали плочките, срещу Панаира и на Цариградско шосе, където вандалите бързо видяха сметката на направеното. 

Към днешна дата Община Пловдив има ангажимент да се грижи за  всички подлези, с изключение на Археологическия срещу Понеделник пазара - единствения, даден на концесия.  Наематели на магазини има само срещу „Тримонциум”, пл. „Съединение”, пред Централна гара, Университета и на Чифте баня.

Повечето от пешеходните пространства под булевардите изглеждат все по-зловещо, особено тези, където няма търговци. 

В най-окаяно състояние е съоръжението под бул. „Шести септември” и „Цар Борис III Обединител” до Чифте баня. Навремето  подлезът на Чифте баня беше от рода на  нармаг с  евтини стоки в  50 магазина и сладкарница. От тях са оцелели едва дузина. В последните  три десетилетия в това пространство  не е инвестиран и един лев от градския бюджет. Стените са олющени, по тях безразборно  висят  кабели, повечето от лампите не светят, стъпалата са обрушени, липсват дъждоприемни решетки, мирише на неподдържана тоалетна. Пешеходците избягват да минават вечер през тази  язва на града.

Същата занемара цари в двата съседни подлеза по бул. „Цар Борис III Обединител” - срещу Водната палата и от северната страна на Тунела, който редовно се разбива. 

При всеки по-голям  дъжд се наводняват пешеходните тунели срещу гарата и  до аптека „Марица”, откъдето през миналата година вкупом си тръгнаха всички търговци. Въпреки че под бул. „Шести септември” водата стигаше над един метър, от Община Пловдив не последва  реакция за отводняване. През двата последни мандата така и не се намери решение как да се осигури охрана за подземните съоръжения на Цариградско шосе. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

хфхф

06.01.2020 | 14:05

Много добре казано. Само да обърнат внимание на този проблем.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?