Следвайте ни

Подготвят Римския форум-север за реставрация СНИМКИ

viber icon

Усилена работа кипи на археологическите разкопки  на Римския форум от северната страна на Централна поща, до подлеза на ул. "Гладстон".  

Шефът на фирма "Драгиев и ко" инж. Цанко Драгиев и арх. Румяна Пройкова обсъдиха днес на място  как ще се извършва укрепването на изкопа и по какъв начин ще се отвори вход от Главната към запазените ценни останки на античния площад.

Укрепителните работи ще започнат, след като министърът на културата одобри проекта, представен от фирмата - изпълнител и ръководителя на колектива арх. Пройкова.  Допълнителното археологическо проучване,, консервацията и реставрацията са част от обществената поръчка, възложена с договор на "Драгиев и ко"  в края на миналия мандат.

На Римския форум - Север ще бъдат монтирани габиони, с каквито частично е укрепен изкопът на археологическите находки на Римския форум - запад, до Цар Симеоновата градина.  Туристите ще могат да слизат направо от площада и Главната, за да видят отблизо оцелелите елементи на древния Филипопол.

снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?