Следвайте ни

Наследството от Тотев: Подготвят нови обществени поръчки за Водния проект и „Модър - Царевец“ 

viber icon

Нови обществени поръчки подготвя Община Пловдив по два ключови проекта – Водния цикъл и транспортния възел „Модър – Царевец“. Начините, по които те са обявени, поставя проектите в риск, уточняват от администрацията на новия кмет Здравко Димитров.

С решение номер 19РОП77/15 на ръководителя на Водния проект Борислав Кръстев днес беше прекратена обществена поръчка с предмет: „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежа на гр. Пловдив, етап 1, квартал (част) бул. „Дунав“- „Брезовско шосе“.

Мотивите за прекратяване на процедурата са, че при извършена проверка на документацията, направена във връзка с поискано разяснение от потенциален участник, са открити несъответствия между количествените сметки, заложени в документацията на поръчката, и тези, налични в работния проект. Предвид на това, както и с оглед обстоятелството, че дейностите по проекта се финансират със средства от ЕС, възложителят е взел решение за прекратяване на процедурата.

Обществената поръчка е част от водния проект на гр. Пловдив на стойност 96 млн. лева, който включва и модернизация на Пречиствателната станция. Прогнозната стойност на обявената поръчка само на посочената позиция е 24 640 000 лв. без ДДС.

Водният цикъл на Пловдив вече бе провален веднъж по време на първия мандат на Иван Тотев. Сега проектът отново е в риск и затова поръчката е спряна и се подготвя нова. 

По-рано днес бе спряна и обществената поръчка за  проектиране и изграждане на транспортния възел "Модър - Царевец". "Този обект остава приоритетен, тъй като е от голямо значение за трафика в града. Но трябва да спазим задължителните процедури, както изисква законът", обясни за "Марица" новият кмет Здравко Димитров. 

Основната причина за спирането на търга е, че обществената поръчка е обявена, без да е осигурено финансирането. Прогнозната стойност, посочена в тръжните условия, е  в размер на 9 875 000 лева без ДДС. "Освен това има нов  Общински съвет и нов кмет на общината , които определят приоритетите и важните за града проекти", коментира Тодор Тодоров, шеф на дирекцията за обществени поръчки. 

Предишната градска управа провали два поредни търга за подлез "Модър - Царевец" , който включва проектиране и строителство на тунела под жп линията, а също така разширение на улиците "Модър" и "Царевец". Условията обаче не са променени, въпреки че на първия търг нямаше нито един кандидат, а на втория се яви една фирма, която не отговаряше на условията.  От строителния бизнес още  преди няколко месеца предупредиха, че цената е занижена,  а и средствата, посочени като прогнозна стойност, не са гарантирани в бюджета.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?