Следвайте ни

Почитаме Раковски с военна церемония и две изложби

viber icon

С военна церемония, изложби, концерти и участия на ученици и студенти от пловдивските учебни заведения ще премине честването на 200-годишнината от рождението на Георги Стойков Раковски на 14 април. 

В Пловдив то ще започне с военна церемония пред паметника на революционера в Цар Симеоновата градина, полагане на венци и цветя, музикална програма и откриване на две изложби. 

Официалното слово по повод кръглата годишнина ще бъде произнесено от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване. Събитията ще бъдат предавани и онлайн, чрез фейсбук страницата на Община Пловдив.

Ето и програмата за деня: 

14 април 2021 г., сряда, пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина

В 11 часа ще започне тържественото честване. Водещ е актьорът от Драматичен театър - Пловдив Николай Станчев. Слово ще изнесе кметът Здравко Димитров. На място ще бъде Военният духов оркестър, почетна рота от представителни формирования на гарнизон Пловдив, представители на комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, Представителен гвардейски блок към Детска градина "Мая" с ръководител и директор г-н Стоил Семерджиев и Девическа хорова формация "Евмолпея”. 

В 11.30 часа ще бъде открита фотодокументална изложба за живота и делото на Георги Раковски „Мечтател безумен, образ невъзможен”. Заглавието е взаимствано от стихотворението на народния поет Иван Вазов, написано през 1882 г. в Пловдив. Тя е подготвена от Регионален исторически музей – Пловдив и ще бъде експонирана на десет конструкции в градината „Цар Симеон” - общо 20 табла. Всички те са в непосредствена близост с паметника. Изложбата на открито ще даде възможност на хиляди пловдивчани да се запознаят с нея във времето на ограниченията от COVID-19, както и за разглеждане от ученици. 

В 12.30 часа ще има откриване на музейна изложба с оригинални исторически свидетелства за живота и делото на Георги Раковски в експозиция „Българско Възраждане” на РИМ – Пловдив на ул. „Цанко Лавренов” № 1 в Старинен Пловдив. 

В нея ще бъдат показани оригиналната сабя на Раковски от фонда на музея в Русе, възстановка на главата на Раковски от Института по антропология на БАН, оригинални издания на Раковски,  оригинални материали на адютанта на Раковски - Бранислав Велешки, включително и сандъка за пренасяне вещите на Раковски при непрекъснатите му странствания и др.

Изложбите ще бъдат експонирани през април и май.

Съпътстваща програма:

-        Ученическият проект „Народните будители и аз” през 2021 г. е посветен на Георги Раковски  /8 теми за Георги Раковски и 1 тема за неговия вуйчо Георги Мамарчев, които ще се разработват през годината/.  Община Пловдив осигурява наградите за участниците на заключителното тържество в Пловдив, както и  разходите по пътуваща изложба с творби на ученици, участвали в Индивидуалното състезание на проекта „Народните будители и Аз“, която ще бъде показана в градовете Котел, Карлово, Калофер, Сливен, Велико Търново и Пловдив.

-        Участие на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с поредица от концерти, посветени на юбилея. Съобразно ограниченията, свързани с пандемията част от концертите ще се проведат в залите и дворните пространства на Регионален исторически музей - Пловдив. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?