Следвайте ни

Почитаме Кирил и Методий с шествие, концерт и изложба

viber icon

Пловдив празнува днес 170 г. от първото честване на братята Кирил и Методий. Именно под тепетата то се е случило за първи път на 11 май през 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ по инициатива на Найден Геров.

Тържествата днес обединяват усилията на Общински институт „Старинен Пловдив“ и таланта на учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методи". 

Началото е в 10 ч. - кратка танцова фолклорна програма край фонтана пред ​Общината. Оттам в 10.30 ч. ще тръгне традиционното шествие на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ по главната улица, водено от най-малките танцьори и мажоретния състав на учебното заведение. За да се спазят противоепидемичните мерки, ще участват само деца от начален курс, тъй като за тях заповедта на здравния министър позволява извънкласни дейности.

След полагането на венци и цветя на паметната плоча на Светите братя на ул. „Съборна“ в 11,30 ч. ще започне празничен концерт-спектакъл на Римския стадион. В него ще се изявят ученици от паралелките по хореография в учебното заведение.

След концерта учениците ще имат възможност да отидат до Балабановата къща, за да видят изложбата от националния проект „Аз съм българка“. Премиерата на третото му издание ще е именно в Пловдив днес. В него Радослав Първанов заснема успели и красиви българки с интересни биографии на фона на наши културни забележителности. Така отправя послание за съхраняване на духа и традицията, като едновременно популяризира културните и историческите ни ценности.

За да се избегне стълпотворение от ученици и граждани, официалното представяне на проекта е довечера с празничен концерт от 18 ч. в двора на Балабановата къща - с изпълнения на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева” при ЦПЛР ОДК - Пловдив. Отново заради противоепидемичните мерки няма да присъства цялата формация, а около 20 от младите изпълнители. На място обаче се очаква да дойдат всички красавици от фотосите на Радослав Първанов. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?