49

Почистват джунглата по река Марица, РИОСВ забранява рязането на дърветата 

Почистват джунглата по Марица, но без дърветата, защото РИОСВ забранява рязането им преди да бъде направен оглед. Това обясни шефът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев, който пристигна да инспектира почистването. Той обясни, че е важно да се вземат бързи и навременни мерки, за да не дойде голяма преливна вълна и да не се наводни града.
Почистването започна още в четвъртък, като до момента са отстранени 10 дка храсти. 

Сечта стартира  от южния бряг в близост до остров Адата и продължава на запад със специално нает мулчер, за който общината ще плати 31 000 лв. Машината раздробява на място дървения материал.

Тя  може да изрязва дървета до 7 см. диаметър и на място да ги дроби на стърготини, разказа директорът на предприятието Веселин  Козарев. 

Общата площ, на която ще се работи, е 170 декара, но без островите, където този мулчер не може да стигне. 

До наема на техниката се стигна, защото от ОП "Градини и паркове" трудно смогват с отстраняването на джунглата, а и нямат необходимата техника. Със сечта се занимават само трима служители от общинското предприятие и разчитат на тримери и един малък шредер, като годишно им се налага да обработват обща площ от 1000 дка. Проблемът е, че  растителността много бързо избуява и не може да се навакса, обясни Веселин Козарев.

Почистването на растителността по река Марица за момента е само козметично, като към основно й отстраняване може да се пристъпи най-рано през 2022 г. Това обаче ще се случи само, ако Общината успее да изготви проект до тогава. В него трябва да е включено и изграждането на подпорни стени, което го оскъпява. За да се премахне растителността трябва да бъде направена и корекция на коритото, което означава изгребването на много наслоени наноси.

Припомняме, че последното основно почистване на речното корито на Марица е от 2010 г.

Снимки Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Дии

Дии

01.11.2021 | 16:06

Това е така наречен овощарски мулчер или шредер . Предназначението му е да дроби треви и малки храстчета. Евентуално клечки след рязане в овощната градина или лозето. Цената му е от 4 000 лева до към 6 000 евро за реномирана марка. Истинският горски шредер изглежда по друг начин и може да дроби дървета с диаметър 25 см или нагоре. Иска и по мощен трактор. Този ретро трактор май няма повече от 150 к.с. . За 100 000 евразия можеха да си купят чисто нова верижна машина, със съответната бронировка и истински форестри кътър и да дробят всичко , дори дебели дървета. Можеше да го разнасят на едно ремарке и с един сал по островите. Самата машина тежи около 7 тона и приставката отпред е 1-1,5 тона. И ще работи и ще има производителност. Това сега е поредната имитация на дейност на Здравко и приближените му. Нищо работа обаче за много пари. Преди да вдигнат дизела усугатата почистване на старо лозе, на стара градина с дебели дървета, на пасище и тнт. Струваше 100 лева на декар. Обаче с дебели дървета а не треви и плевели., та 170 декара по да речем нафтата е вдигната и цената е с 50% нагоре , та 170 дка х 150 лева на декар прави около 25 000 лева. И пак повтарям няма дребно няма едро - ще ги дроби наред. Това сега е да почистят някоя полянка от бурени и високи треви.

Отговори
5 3
Баджо

Баджо

01.11.2021 | 20:31

Ами от колко време разказвам, че това е поредната схема за крадене на пари на ГЕРБ. Общината не е бедна да си купи техника и да плаща заплати на хора за подръжка, обаче нали трябва едни хора да усвоят маса пари - 5 милиончета, че и повече дори.... Щом за 31 хилки могат цялата южна страна да минат с тая машина, защо да се харчат милиони. И стените могат за под 1 милион да оправят, ама някой трябва да окраде на пловдивчани парите.... Гласувайте пак за ГЕРБ, аз лично спрях да гласувам за тях....

Отговори
4 2
хахах

хахах

01.11.2021 | 14:08

Този прикачен инвентар да струва максимум 4000 лв. Голямото почистване на коритото всъщност е косене на ниски треви и храсти :D

Отговори
8 2
Идими додими

Идими додими

01.11.2021 | 12:46

Тези пуми ари от общината защо не закупят мулчер ами го наемат, временно?

Отговори
12 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?