1553

Почистването на река Марица скара съветници и кмета

Близо час продължиха дебатите по втората точка в днешния дневен ред на Общинския съвет в Пловдив. Въпреки че заседанието на градските старейшини приключи за 2 часа, половината от времето съветниците и кметът Здравко Димитров дебатираха относно приемане на Програма за намаляване риска от бедствия на община Пловдив за периода 2021-2025 година. 

След отпадането на точката за придобиването на зала "Строител" за 6 млн. лева, планът на Пловдив при бедствия се превърна в горещата тема за местния парламент. Старт на обсъждането даде Николай Радев от "Автентична лява БСП", който отбеляза, че към програмата е трябвало да бъде приложен финансов план. 

 След това лидере на ГЕРБ в ОС Йордан Илиев посочи пропуски в програмата на общината и предложи оттегляне на точката, преразглеждане и допълване с реални планове и разчети как градската администрация ще действа при извънредни ситуации и бедствия. 

Зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев пък обясни, че по закон такава програма се приема от областния съвет. той допълни, че текущатата програма, внесена за гласуване в ОС, е приета от общинската комисия през февруари. Това е дадена за съгласуване от областната управа.

По-думите на зам.-кмета самото съгласуване е станало едва преди три седмици, след поредно напомняне от страна на общинската администрация.  

Кметът Здравко Димитров взе думата и обясни пред съветниците, че темата е изключително отговорна и без значение как ОС ще гласува, местната администрация ще предприеме мерки за почистването на коритото на Марица. "Отговорността е моя като кмет и за съжаление по тази тема виждам много популизъм" категоричен беше градоначалникът.

Димитров отговори на искането за отлагане на точката, че няма как администрацията да вкара друга програма на следващата сесия през октомври. Кметът още веднъж каза, че Община Пловдив няма наличен нужния ресурс за почистването на речното корито.

Съветниците от "Демократична България" пък напомниха на кмета, че вече 18 месеца след прекратяването на първата подобна поръчка, по думите им - незаконна, общината не е предприела нищо в тази посока.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" и независимият съветник Слави Георгиев влязоха в задочен спор за дейността на общинските предприятия и възможностите те поетапно да почистват бреговете на Марица. В крайна сметка съветниците приеха точката с 40 гласа "за". 

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Цирк

Цирк

30.09.2022 | 15:34

Тия два палячовци, Евелин Каназирев и намръщения/защо ли? /Слави Георгиев са пример за лицемерие и популизъм

Отговори
4 2
за доброто на града

за доброто на града

30.09.2022 | 13:28

Кметът много държи коритото на реката да бъде почистено от фирма ПИМК. И то ако може, без обществена поръчка. Защо ли?

Отговори
9 3
ужас

ужас

30.09.2022 | 12:54

"По-думите" и най-думите ... какви са тези журналисти вече ... съвсем едно тире не знаят къде се пише ...

Отговори
5 0
Ужас я!

Ужас я!

30.09.2022 | 14:39

Ти пък, само знаеш маана да намираш. Гледай какво е обяснил кмета на съветниците а, не къде е сложено тирето.

Отговори
3 1
Срамота!

Срамота!

30.09.2022 | 12:22

Ама защо тези лоши съветници се карат с този добър кмет?Не стига ,че не му дадоха възможност да се разпореди с едни шест милиона сутринта и сега пак го отрязъха!Ми така няма да може да го стигне по усвояването на десетки милиони Г-н Тотяв и азък за изтеклия на празно кметски мандат!Ми нали трябва да заделя и за чекмеджето ми не така,какво толкова за някакви си там 20-30мил и го правят на въпрос!Айде честито на печелившите,другите да блеят в сините лястовици и другиден да не отидат пак за гъби!

Отговори
11 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?