Следвайте ни

Почистването на река Марица поскъпна с 1 милион

viber icon

Ако дърветата в коритото на реката не се изкоренят спешно, след време ще е много трудно да се справим с джунглата, твърдят експертите 

Коритото на Марица се е превърнало в най-големия парк на Пловдив. Лошото е, че ако ни сполетят проливни дъждове и високи води по течението, наводнението ни е в кърпа вързано, коментират пловдивчани състоянието на реката.

На места между Герджика и Пешеходния мост реката дори не се вижда от крайбрежната алея заради избуелите дървета. Цяла гора е задръстила коритото около железния мост и някогашния басейн „Балона”.  Остров Адата се разраства, а по реката вече се образували и други островчета, обрасли с храсти и големи дървета.

Екипите на „Градини и паркове” постоянно почистват растителността в коритото покрай бреговете,  но не могат да премахват дървета на островчетата, обясни директорът на „Градини и паркове” Веселин Козарев. Работниците на общинското предприятие разполагат с надуваема лодка, но с нея не могат да превозват отрязаните дървета и храсти.

Преди 5 месеца Община Пловдив в спешен порядък бе избрала изпълнител за почистването, но опозицията в местния парламент оспори процедурата, като заподозря нечисти интереси. Прогнозната стойност тогава бе 5,5 млн. лева. Проблемът обаче се задълбочава във времето и дейностите по почистването на коритото вече ще струват най-малко 6,5 млн. Според специалистите, ако не се изкоренят дърветата сега, след време трудно  ще се справим с джунглата в реката.  

Новата обществена поръчка е готова и администрацията може да я обяви всеки момент. Очаква се след седмица процедурата по избор на изпълнител да стартира, потвърди зам.-кметът Анести Тимчев. Техническото задание е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000". Зам.-кметът уточни, че поръчката не включва изкореняване на дървета и отнемане на наносите, защото тези дейности подлежат на друг режим на съгласуване, а и изискват много повече средства. 

Обществената поръчка ще бъде отворена за участие на всички кандидати, които отговарят на условията. За съжаление, за момента няма осигурено финансиране, допълни Анести Тимчев. 

Снимки от Наташа Манева  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Кака

Кака

21.07.2021 | 18:45

Със сигурност Анести ще вдигне с още 1-2 милиона. Там не се изпуска нито лев. Всеки можело да кандидатства, но няма осигурени пари, ама поръчката я пускат. Нещо не ми стана ясно. Има поръчка, има договор, ама пари йок. Анести е време да си ходи у къщи, да си гледа жената и пенсията

Отговори
2 0
...

...

21.07.2021 | 17:25

Не можели да стигнат до островите с дървета ... Титюков нали купи лодка за гребната, да я използват в реката. Хем да не остане само с комисионната от тази лодка, щото нещо не се използва

Отговори
2 0
Ди и д

Ди и д

21.07.2021 | 19:44

Да бе какво стана с прословутите лодки Дракони? Що не проверите и да кажете наемат ли ги много, много ли са приходите ? А Тютюков?

Отговори
0 0
Тошо

Тошо

21.07.2021 | 15:53

Краде се и от кантара и от топуза, нема лабаво

Отговори
2 0
пининфарина

пининфарина

21.07.2021 | 12:37

За три месеца с милион...тези дървета много бързо нещо растат, или по-точно алчността на общинари. А защо е нужно масово изкореняване? Да има и парк в реката! Да покажат колко дървета са за рязане, едва ли повече от 200-300 за толкова пари. Постоянна поддръжка липсва, инак няма как да станат толкова големи дърветата. И лодка имат...еми може и без лодка, начини има, желание няма.

Отговори
4 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

21.07.2021 | 11:27

Абе общински простаци,няма ли най-сетне да заделите някой лев да си оправите пейките горе покрай реката и после да слизате долу.

Отговори
4 1
...

...

21.07.2021 | 11:14

Паркове и градини не работят! В целия град по булеварди, паркове и градинки има изсъхнали дървета, които с години не се премахват.

Отговори
1 1
ПКП

ПКП

21.07.2021 | 11:03

Коритото на река Марица е огромна площ, която надхвърля 10 кв.км. само в територията на община Пловдив. В него има няколко зони от Натура 2000, които са с особен статут. Пловдивските мостове са с плоско фундиране, като само последният на Герджика е с дълбоко фундиране. Това поставя изискване за проектиране на почистването от експерти за да се допусне оголване на фундаментите. Реката е хабитат на много птици и други животни и това също трябва да се съобрази. Всичко това иска сериозен проект от широк кръг от експерти и чак след това обявяване на обществена поръчка.

Отговори
8 0
Иеанка

Иеанка

21.07.2021 | 11:47

Много добре знам как се изработваха тези "Натури". Навремето Тотев бе спрян от Зелените щото имало видри и щяло при прочистването да се наруши хабитатът им. Нищо против видрите, но в района на Пловдив ме трябва да има дървета, защото всяко повлечено от водата дърво не само че може да наруши фундамент на мост, но и да се превърне в своеобразен бент. А дърветата в т.нар. Натури не са едно или две!

Отговори
3 1
Наши хора

Наши хора

21.07.2021 | 11:00

ПИМК харесвсат това и се надяват крайната цена да скочи с още 1-2 милиона

Отговори
11 1
Иванка

Иванка

21.07.2021 | 10:00

Да се надяваме, че няма да завали обилен дъжд, като в Германия, че ще стане страшно в Пловдив! Безхаберието не само на Кмета, но и на местният Парламент е престъпно! Смятам, че трябва да се изработи процедура за постоянното почистване на коритото. Прави впечатление, че при последното почистване бяха оставени дървета щото Зелените искали така. Помня времето, когато нямаше една тревичка в коритото на Марица и екосистемата не бе нарушена, защото това е естественото състояния на която и да е река! Пак повтарям, дано да не падне обилен дъжд!

Отговори
5 3
Спрете се

Спрете се

21.07.2021 | 09:54

Насрахте се от кражби. Кви милиони бе - пуснете хората ще ги изсекът и изнесът безплатно. Поне да стане грозно сечище насред Пловдив. Краденеееееее

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?