49

Почистване на Марица ще има, но след обследване и проект

Община Пловдив не се е отказала от идеята за почистване на коритото на река Марица. След като в началото на миналата година местната администрация опита директно да договори дейности по почистване на бреговете и реченото корито, ​този път първо ще се прави проектиране и обледване. 

За целта са отделени 264 хил. лева с ДДС по обществена поръчка с предмет „Проектиране и упражняване на авторски надзор за обект: Осигуряване на хидравличната проводимост на р. Марица, в регулационните граници на гр. Пловдив, при високи води“. В обхвата на поръчката попада частта на реката от жп моста в западния край до масивния бент ​на изток. Общата дължина на речното корито, което ще бъде обследвано е малко над 13 км.

За регламентирането на тези дейности администрация се позовава на глава VI от Закона за опазване на околната среда и Закона за водите, осигуряваща проводимост при високи води и упражняване на авторски надзор по време на реализацията на обекта.  

Целта на настоящата процедура е да се направи обследване на хидравличната проводимоста на речното корите, като след това да се предложи аргументирано необходимите дейности, свързани с поддържането проводимостта на р. Марица, което да осигури качествено и точно изготвяне на технически инвестиционен проект, обхващащи дейности, препоръчани в извършеното обследване.

До момента е констатирано, че определени речни участъци са с недостатъчна проводимост, има значителни стеснения, паднали дървета, застрашени от падане дървета, израснали във водното течение дървета и храсти, водещи до повишаване нивото на водата и намаляване проводимостта на речното корито.

Общинската проверка пък е установила, че по цялата дължина подпорните стени са слаби. Защитните диги са изградени от суха каменна зидария, без основи и с масивен парапет отгоре. В много участъци са констатирани липса на каменни блокове. При висока вълна водата лесно преминава през сухата каменна зидария, излиза навън и наводнява мазетата. 

Припомняме, че през през април 2021 година, местната адиминистрация обяви, че ще подпише договор за 6 милиона лева с ДДС ​с ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи", които тогава трябваше в спешен порядък да изчистят речното корито на Марица около Пловдив, което пък породи разгорещени дебати в местния парламент.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
шшшш

шшшш

29.06.2022 | 13:59

Вместо кмет " набеден инж. " и " набеден спортист " Вземете си от Кърджали градска управа за да Ви направят водно огледало . Вие сте некадърни и крадливи управници.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?