Следвайте ни

Почина Райна Каблешкова - носителката на възрожденския огън от Копривщица

viber icon

Тази сутрин на 72 години е починала Райна Каблешкова - историк с впечатляващи изследвания в областта на етнологията, етнографията и Българското възраждане, посветила живота си на съхраняване на националната ни памет, внучка на големия общественик и дарител Недко Д. Каблешков.

Райна Каблешкова е родена в Пловдив през 1948 година. Произлиза от възрожденския Каблешков род от Копривщица. Дългогодишен музеен специалист в Пазарджик, Копривщица и Пловдив. Член на Дружеството на пловдивските писатели и на Съюза на учените, клон Пловдив. Трудовете ѝ са свързани основно с епохата на Възраждането.

Автор е на книгите „Тодор Каблешков (родова хроника)“, „Копривщенци и Пловдив“, „Апостолът от Копривщица“, „Видни копривщенци“ в два тома, „Живот, посветен на Отечеството и обществото“, „Тодор Каблешков (монография)“, „Човек без род, дърво без корени“, както и на етноложките изследвания „Народната медицина“ и „Копривщица“. Съставител е на сборниците „Вечно жив в паметта на поколенията“ и „Спомени за Иван Вазов“. Редактор е на книгата „Поп Никола Белчов – копривщенец“. Има многобройни статии в печата и научни публикации. Голям дарител е на Етнографския и Историческия музеи в Пловдив и на Държавния архив в града, на които е предоставила вещи и документи от семейния архив на рода Каблешкови.

На 25 май 2010 година Райна Каблешкова дари на Народна библиотека „Иван Вазов“ три изключително ценни архивни документа, разкриващи дейността на Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“ в Пловдив – Протоколна книга, Книга на посетителите на дома и Златна книга на благотворителите. Това са документи от архива на дядо ѝ Недко Каблешков – значима личност, свързала трайно живота си с Димитър Кудоглу, споделят от библиотеката. 

Екипът на "Марица" поднася съболезнования на семейството и близките на Райна Каблешкова.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ПОКЛОН!

ПОКЛОН!

30.04.2021 | 15:18

Следовник на народните будители – Пловдив за 2017 г. Историк и родолюбец. Поклон!

Отговори
1 0
ПОЧИТ

ПОЧИТ

30.04.2021 | 09:40

ЖАЛКО !!!! ПОКЛОН ПРЕД ЧОВЕКА И РОДОЛЮБЕЦА..... ТОВА ИЛИ ГО НОСИШ В ДУШАТА СИ ИЛИ НЕ ! СТАВА С НАХЪСВАНЕ!!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?