Следвайте ни

Почина директорът на Института по рибарство в Пловдив

viber icon

Директорът на Института по рибарство и аквакултури (ИРА) – Пловдив - проф. д-р Таня  Хубенова, е починала вчера, съобщиха от Селскостопанска академия. Проф. Хубенова завършва през 1987 г. Хумболт университет в Берлин, Германия като дипломиран инженер рибовъд. От 1988 г. е научен работник в Института по сладководно рибовъдство (сега Институт по рибарство и аквакултури) в Пловдив. Докторската си дисертация защитава през 2001 г., а през 2003 г. става доцент. От 2007 г. е зам.-директор, а по-късно и директор на ИРА - Пловдив. 

Основната й квалификация е свързана с оценка на репродуктивните, технологичните и популационни параметри на представители на сладководната ихтио- и астацифауна и устойчивото използване на сладководните водоеми и биологичните ресурси. Автор е на над 80 научни публикации. Ръководител и участник е в разработването на национални и международни проекти. От 2009 г. е хоноруван преподавател по дисциплината „Рибовъдство” в Аграрния университет - Пловдив. Член е на работна група 8 „Рибарство” по външна рибарска политика към Министерство на земеделието. Проф. Хубенова е автор на Програмата за управление и развитие на Института по рибарство и аквакултури - Пловдив за периода 2018-2022 г.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?