Следвайте ни

Почина бившият главен архитект на Пловдив Емил Жечев

viber icon

 

Коронавирусът покоси бившият главен архитект на Пловдив Емил Жечев. 62 годишният пловдивчанин е издъхнал вчера, съобщиха колегите му от КАБ и САБ, които още не могат да се примирят със загубата му.  

 

„Беше непримирим човек, не криеше критиката си и затова често влизаше в остри спорове в гилдията, но и като общественик. Ала дълбоко в себе си беше справедлив човек, тъгуваме за загубата му“, каза председателят на Камарата на архитектите в Пловдив арх. Чавдар Тенев. „Имаше сприхав и тежък характер, обичаше да се конфронтира, но независимо от това беше един изключително добър проектант“, каза за него инж. Николай Николов от фирма „Стрикт“, който е упражнявал надзор на много от проектите на Жечев. 

Арх. Жечев е завършил Строителния техникум в Пловдив, а след това и архитектура във ВИАС. Бил е зам. кмет по строителство и общинска собственост в мандата на Спас Гърневски. Той бе и сред кандидатите в конкурса за главен архитект на район „Централен" през 2016 година, при управлението на Иван Тотев. Тогава не успя да влезе в администрацията, но обжалва конкурса понеже комисията го класира на второ място със 156 точки. 

 

В последните години Жечев беше начело на Етичната комисия към Камарата на архитектите в България и ревностно защитаваше правата на гилдията. Десетки сгради под тепетата, и не само, са построени по негов проект. 

 

Поклон пред паметта му!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

гергана никленова

гергана никленова

16.12.2020 | 21:20

Човек,Професионалист, Българин,Мъжкар, ПРИНЦИПЕН-рядкост за днешния български мъж,Общественик...Душа- СВЕТЪЛ ПЪТ,ПриятелюИНТЕЛЕКТ И МОРАЛ!!!!!!

Отговори
4 1
ДОК

ДОК

16.12.2020 | 20:51

Светла му памет! Упокой на душата му! Качествен човек беше!

Отговори
6 1
Арх

Арх

16.12.2020 | 20:29

Човешкото в него винаги надделяваше над професионалните и политически пристрастия. Беше краен, но искрен. Работили сме с него. А сега осъзнавам, че ще ни липсва повече от мнозина други. Като човек. Почивай в мир, Емо.

Отговори
7 1
12121212

12121212

16.12.2020 | 18:46

МИР НА ПРАХА МУ! ДАНО ПОЧИВА В МИР!

Отговори
5 0
Елма

Елма

16.12.2020 | 18:16

Много добър проектант и построи най-грозната сграда на спирката на бул. "Цар Борис Обединител"! Иначе, светла му памет!

Отговори
8 10
ВЛАДИМИР БОГУНСКИ

ВЛАДИМИР БОГУНСКИ

16.12.2020 | 19:22

Отрепко смахната .Това е най великия архитект на гр.Пловдив за всички времена.Така че нямаш право да го оценяваш защото ти сигурно и една манджа на мъжът ти не можеш да зготвиш ако изобщо имаш такъв.Такъв коментар може да напише само човек с психични отклонения.

Отговори
9 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?