Следвайте ни

По Уди Алън: Известна зъболекарка стана галеристка

viber icon

Пловдивчанката д-р Анна Джуркова откри триетажна галерия с 350 платна от 120 български автори по време на извънредното положение 

Ново пространство за изобразително изкуство се появи по време на извънредното положение в Пловдив - галерия „Джуркови“.  Нейни собственици са семейство Джуркови, а главен виновник за реализацията е  д-р Анна Джуркова. Тя е стоматолог и бивш преподавател във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет. Изкуството я подтиква да развие и дейност, която носи културни ползи за целия град.

Галерията е позиционирана в началото на ул. „Съборна“ в Стария град. Ето как "Ако художниците бяха зъболекари" от Уди Алън намери своеобразно приложение и в Пловдив, отбелязват с чувство за хумор ценители на изкуството. 

Появата на галерията не е вследствие на дълга мечта или идея фикс на д-р Джуркова. Тя събира картини, но без да приема себе си за колекционер. Окачва ги по стените у дома и в стоматологичния си кабинет, за да го направи по-уютен и комфортен за пациентите си. Когато вижда, че вече няма място за тях, спира да купува. 

Впечатлява я и архитектурата на старовремските пловдивски къщи ​- бижута в короната на града, ала страда за окаяното състояние, в което се намират част от тях. Преди години установява, че иска да реставрира една такава стара къща. Да вдъхне нов живот. Със съпруга започват да търсят подходяща сграда в квартал „Централен“. Виждат къщата на ул. „Съборна“ и решават, че могат да я подновят.

Първият проект цели да я превърнат в къща за живеене. Но когато вижда потенциала, решава, че ще я украси с картини. Правят втори проект за музейно осветление и някак си нещата се напасват от само себе си. Впоследствие семейството се отказва от идеята за жилище и я трансформират в галерийно пространство. Реставрацията се оказва дълга и трудна, изпълнена с много перипетии. Но се запазва автентичността на къщата - паметник на културата от ансамблово значение.

„Наясно съм, че галерията е преди всичко ангажимент. Участвала съм в създаването на всяка табела. Момичетата са търсили информация, превеждали сме и на английски, за да е достъпно за туристи. Много къщи в Стария град запустяват, а не го заслужават“, споделя тя. 

Нареждането на картините отнема година преди галерия „Джуркови“ да отвори врати. Те са подбирани една по една, с проучване и емоционално отношение. Излагат около 350 платна от 120 български автори от различни поколения и стилове, сред които и десетина на чуждестранни художници, живеели и работели в България. Това са Ярослав Вешин, Ото Хорейши, Йозеф Обербауер и други. Има и техни колеги, български евреи, които са работили главно в чужбина.

На първия етаж са представени художници, родени до 1900 година. На втория са родените  в периода 1900 - 1920-а, а в сутерена са съвременните автори. Най-новата придобивка е от 2020-а на пловдивския художник Вихрони Попнеделев.

„Събирам картини от 12 години. Никога не съм купувала с цел инвестиция, а защото ми харесват. Аз доста късно започнах да се интересувам от изкуство. Случайно осъзнах, че не знам нищо за българските художници, и започнах да чета, да посещавам изложби. Първо взех една картина, после станаха пет, после десет, после започнах да ги размествам, после станаха толкова много, че бяха като тапети по стените на дома ми. За първи път бях на аукцион през 2011 година. Оттогава ходя на почти всички“, заявява Анна.

Постепенно в сайта на галерията се публикуват и биографиите на художниците. Минимумът, нужен за цялостно разглеждане на галерията, заедно с образователния момент, е около един час. Екипът няма проблем с това посетителите да разгледат изложбата донякъде и ако се уморят, да отидат да хапнат, да пият кафе и пак да се върнат със същия билет, за да си довършат обиколката.

„Основната концепция на експозицията е да покаже класическо изкуство. Възможно е да се организират и камерни събития в сутерена - представяне на книги, бутиков концерт. Отворени сме за предложения и креативни идеи.“

Галерията ще работи целогодишно, всеки ден, а евентуално официално откриване може да се състои през есента. Тя е направена с голямо внимание към детайла и желанието да съществува още едно място в Пловдив, което да помогне за връзката между хората и българското изкуство.

Фалшификати дебнат отвсякъде

И д-р Анна Джуркова е имала сблъсък с измамите в бизнеса с изобразително изкуство и е връщала картини. Наскоро, в столицата, е направена и изложба с някои фалшиви творби на Никола Танев. В тази изложба д-р Джуркова е разпознала картини, връщани от нея. Стремежът е бил представените творби в галерия „Джуркови“ да са с доказан произход, монографирани, участвали в изложби, публикувани в списания. 

Страст по стари мебели

Другото хоби на Анна Джуркова е реставрирането на стари мебели. Къщата е пълна с шедьоври на мебелната индустрия, внасяни в миналото от Италия, Чехия, Франция, Австрия, Белгия, Англия. Намирала ги е по антиквариатите. Някои са били сравнително запазени, други - в плачевно състояние. След реставрацията им ще се запазят поне още 100 години. 

„Много от мебелите съм ги взела специално за къщата. Реставратори в България почти няма, защото са подценявани, а и всеки търси нови мебели. Реставраторите, с които аз работя, са Чавдар Гавраилов, който се погрижи за дървото, и Христина Цветкова, която реставрира картините.“ 

 

Снимки: Паулина Гегова 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Д-р Гигълс

Д-р Гигълс

28.06.2020 | 18:01

Не,от точене на пътеки измислените Еврохоспитали.

Отговори
2 0
Мария Лазарова

Мария Лазарова

28.06.2020 | 15:33

Хубава галерия, но какво е това заглавие?

Отговори
0 0
въпрос

въпрос

28.06.2020 | 14:48

хубаво но имам чувствата че е изградена от зъбчета ,пломби и мостове

Отговори
0 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?