4232

По случай 24 май: Наградиха близо 40 заслужили просветни кадри от Пловдив ВИДЕО

Близо 40 заслужили учители, директори и други педагогически специалисти от пловдивските училища и детски градини, както и млади падагози, бяха наградени по случай празника на българската писменост. Тържествената церемония се проведе в актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

На снимката - директорът на ПГ Машиностроене - Кирил Саксанов /вляво/ получи наградата си от председателя на ОС Атанас Узунов. Саксанов успешно управлява школото от 1992 г.

Почетна значка на град Пловдив получиха 15 просветни кадри, а 21 млади учители с грамота и парична награда. С почетна значка на Пловдив бе удостоен дългогодишният и уважаван преподавател от ПУ „Паисий Хилендарски“ Марин Кадиев. Той изнесе вълнуващо слово, а по време на речта си многократно получи  аплодисменти от залата. 

„Точно тук, в Пловдивското епархийско училище - днес Св. Св. Климент и Методий“ се ражда знаменитата дата за честване на празника на българската просвета и писменост, и тук Христо Ботев пророкува, че 11 май /24 май по нов стил/ ще бъде най-големият празник на българската свобода, защото тук се ражда идеята за освобождението на България. Половин век тук съм водил студенти, да ги уча да преподават и като вляза в тази стая, усещам духовете на Левски, Каблешков, Каравелов, Вазов. А патриархът на българската литература е казал, че „това епархийско училище е дало на България повече отколкото софийският университет, и тук пловдивското културно просветно общество ми даде всичко“, заявки с патос любимецът на стотици студенти.  

Наградата на Марин Кадиев връчи кметът на Пловдив Костадин Димитров. Малко след това градоначалникът даде старт на празника пред паметника на светите братя Кирил и Методий, откъдето тръгна и празничното шествие.

Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, началникът на РУО Иванка Киркова, пловдивският митрополит Николай, генерал майор Явор Матеев и др.

„24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените ни. Наследници сме на древен балкански народ и хората, живели тук преди хилядолетия, показва, че има приемственост между различните писмености. Създаването на българската книжовност е непреходно дело с европейски измерения. Едно от най-големите исторически  събития в края на 9-ти век. С това дело нашите предци показват, че са древните благородници на Европа. Такъв е и Пловдив през вековете – град на книжовност, град на духовност. Такъв е Пловдив и днес – град на познание и на образование. Гордеем се с вас учители, просветители, хора на словото, на писмото, на четката, на музиката, на културата, на театъра. Защото Пловдив е духовност, култура и онази искра на познанието, която всеки от вас разпръсква, каза в приветственото си слово кметът на Пловдив. 

Снимки: Мария Петрова и Наташа Манева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?