49

По проекта за 8 милиона: Премахват опасни дървета на Небет тепе

Екипи на „Градини и паркове“ започнаха премахването на дървесна  растителност на Небет тепе. Това е заложено в проекта на общината „По крепостните стени на Филипопол“. 

В рамките на проекта ландшафтният архитект Станимир Шаламанов е обследвал  всички дървета. Представил е експертна оценка и конкретни предписания.  Въз основа на това кметът на район „Централен“ е издал заповеди за премахването им, които „Градини и паркове изпълняват“. 

Предвидени за отстраняване са бели акации със суховършие и деформирани стъбла, опасно наклонени китайски мехурници, туи, японски софори, издънкови копривки, джанки и други плодни дървета. Много от тях са саморасли и не се ли премахнат навреме, има риск кореновата им система да подкопае многовековните зидове на крепостната стена.

От общината се надяват гражданите да проявят разбиране за неотложните санитарни дейности, свързани с развитието на Небет тепе като обект с много по-голям туристически потенциал в сравнение с досега.  

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“, в който освен Небет тепе и подходите към него е включена и Източната порта, се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“, като общата му стойност е около 8 млн. лв., 6 милиона от които е безвъзмездното финансиране от европейските фондове.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Николов

Николов

15.12.2022 | 20:44

Няма опасно дърво има невежество у хората, което е най-страшното нещо на планетата.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?