Следвайте ни

По новите правила: Ето как ще наемаме паркоместа в Пловдив за 5 години

viber icon

Както марица.бг съобщи, нов регламент с провеждане на конкурси с явно наддаване указва начина на разпределяне и ползване на общинско паркомясто пред жилищните сгради. До промяната на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място общинска собственост на територията на община Пловдив се стигна след решение № 14351 на Върховния административен съд от 19.11.2020 г..

Проектът на промяната, който е в съответствие с изложените мотиви на съда, е качен на сайта на Община Пловдив - https://bit.ly/3nCMukQ.

Според текста на наредбата кметът на съответния район издават заповед за сформиране на комисия, която да оцени желаещите участници и да посочи ползвателите, определя зона и броя на паркоместата, както и началната и крайна дата за подаване на заявления.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване се определя чрез публичен конкурс. В случаите, когато комисията е оценила двама и повече участници по един и същи начин, допълнително се провежда явно наддаване между тях, а не както до сега – чрез жребий.

Разрешението за ползване се издава от районните кметове за срок до 5 /пет/ години, като за едно жилище се полага едно място за местодомуване на леко МПС без поставяне на преместваем обект. Таксата не може да е по-ниска от минималния размер, определен с наредба за администриране на местните такси и услуги.

Документът за ползване се издава на собствениците на жилището или техните роднини по права линия, ползвателите на жилището или техните роднини по права линия, както и наемателите на жилището.

Разрешението за ползване се издава въз основа на следните документи, подадени от кандидатите:

1. Заявление по образец до кмета на съответния район.

2. Копие от документ за собственост, нотариален акт за учредено право на ползване или договор за наем на жилището.

4. Копие от свидетелство за регистрация на леко МПС.

5. Копие от договор за лизинг, наем или заем на леко МПС.

6. Нотариално заверено пълномощно (изисква се в случаите, когато заявлението не се подава лично).

Издадените вече разрешения за ползване продължават на действат до изтичане на техния срок, упоменат в документа. Новият ред за определяне на ползвател на място общинска собственост за местодомуване на леко МПС ще започне да се прилага след  решение от Общинския съвет и влизане в сила на наредбата, като ще засяга граждани с изтекли разрешения за ползване и при определяне на нови схеми за паркиране.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Лобут Сопаджиев

Лобут Сопаджиев

13.01.2021 | 23:34

Аве не разбрахте ли, че без бой истинска демокрация няма ......докато си мълчим ще ни мачкат за паркиране пред блока, за синя и зелена зона, и за каквото се сетите .....Така че сещайте се........

Отговори
4 0
Ами

Ами

13.01.2021 | 16:03

Другите които не успеят да се класират за паркоместо къде да си оставят колата прибирайки се от работа. Живея в Тракия срещу входа на един от големите маркет и и клиентите за по удобно си паркират колите пред блока а ние прибирайки се от работа стоим и чакаме някой да излезе от магазина и да освободи место. Като иска общината да плащаме да осигури паркоместо за всеки апартамент. Освен това всеки който си е превърнал гаража в магазин и го ползва не по предназначение, да бъде глобяван. В кършияка пък, където често ми се налага да ходя е направо ужасно. В малките улички срещу бившия новотел е бъкано просто гъмжи от новопостроени кооперации и кои с гараж, кои без, но улички те които и без това са тесни, денонощно са претъпкани с паркира ли коли. Къде са многоетажните паркинги.

Отговори
8 1
7415987

7415987

13.01.2021 | 14:18

Какъв е този двоен стандарт? Защо новостроящите се жилищни сгради са длъжни да имат и паркоместа към тях, а за блоковете в града такива паркоместа няма осигурени, а веднага се преминава към търговия. Първо осигурете тези блокове с паркоместа и когато останат свободни пространства, тогава лапайте и внимавайте да се не задавите. Не ви ли е неудобно господа управляващи? Не мислете, че сте вечни.

Отговори
10 1
9-те джуджета в пловдив

9-те джуджета в пловдив

13.01.2021 | 13:05

ТОЗИ АКТ ДА СЕ АТАКУВА В СЪДА.... И ПРАВОТО ДА ПАРКИРАТ ОКОЛО БЛОКОВЕТЕ СИ ДА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТАКОВА НА ЖИВУЩИТЕ.... СЛЕД КАТО СЪДА СИ Е НАПРАВИЛ ПЕРСОНАЛЕН ПАРКИНГ ПРОКУРАТУРАТА СЪЩО ПОЛИЩ.ЦЕЙСКИТЕ УПРАВЛЕНИЕ....Я МАЛКО ДА СИ МЕРЯТ ПИШ.КИТЕ. С КОЙТО ТРЯБВА НЕ С ОНЯ ОТ ДЕТСКИЯ СЕРИАЛ В ДАНИЯ..... ОТ КЪВ НА КЪВ ЩЕ НИ ЛИШАВАТ ТЕЗИ ОБЩИНАРИ...АМИ НЕ МОГАТ И ОТ ВЪЗДУХА ДА ВЗЕМАТ ПАРИ. ЩОМ Е МЕЖДУ БЛОКОВО ИЛИ ДО БЛОКОВО ПРОСТРАНСТВО АМИ ТО СИ Е ЯСНО...ТОВА СИ Е ВИД ИНФРАСТРУКТУРА ДО ЖИЛИЩЕТО....ДАЖЕ ТРЯБВА ТАКА ДА СЕ ПРЕДАВЯТ БЛОКОВЕТЕ С ОТРЕДЕНИ ТАКИВА ОКОЛО ТЯХ ТЕРЕНИ ...Т.Е. ДА ИМА МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ ТОЧНО НА ЖИВУЩИТЕ...СЕГА НАПРИМЕР В СЕВЕРЕН ВСИЧКИ КЕЛ.ЕШИ НАКУПИХА ЖИЛИЩА И ГАРАЖИТЕ ГИ НАПРАВИХА КАФЕТА И ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК А СПИРАТ КЪДЕТО ИМ РУМНЕ ПРЕЗ ТРИ ЧЕТИРИ БЛОКА И КАТО СЕ ПРИБЕРЕМ ВИЖДАМЕ САМО КОЛИ ОТ ЦЯЛАТА МАХАЛА..НО НЕ И НА ЖИВУЩИТЕ...ЩОМ СЕ ПРАВИ ПРОЕКТ ЗА ЖИЛИЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИМА ПРЕДВИД МЯСТО ЗА СПИРАНЕ И ЗЕЛЕНА ПЛОЩ...ЗА ОТДИХ.... ЗА КАКВО МУ СА НА ЗДРАВКО 9 ЗАМ.КМЕТА.... ДЕВЕТ КЛАТИК.УРНИЦИ КОИТО ИЗМИСЛЯТ ЕТО ТАКИВА ПРЕДЛОЖЕНИЯ......НЕ КМЕТА Е ЗА ТОВА ДА ОБЛЕКЧАВА И РАЗКРАСЯВА УСЛОВИЯТА НИ НА ЖИВОТ А НЕ ДА ЦЕДИ КАТО ИЗТЪРВАН.... ЗДРАВКО ДЕВЕТ НЕ 1 -НЕ ДВА -НЕ 4 А ЦЕЛИ 9 ЛЕНТЯ Я!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДЕВЕТ ЗАМ КМЕТА - РАВНИ НА 9 КРАДЛИВИ ДЖУДЖЕТА.....И ДРУГИТЕ ТИТУЛЯРИ КМЕТОВЕ НА РАЙОНИ ОСТАНАЛИТЕ КРАДЛИВИ ДЖУДЖЕТА......АМИ НЕ МЕСТА ЗА ПАРКИРАНЕ АМИ МЕСТА ЗА ВЪРТОЛЕТИ ЩЕ ПРЕДЛАГА ЗДРАВКО......ТО НЕ МОЖЕ САМО ДА СЕ КРАДЕ И ДА СЕ ЯДЕ В ТОЯ ГРАД.....

Отговори
11 1
Да, ама не...

Да, ама не...

16.01.2021 | 11:00

Ела в Тракия до Пето РПУ да видиш как блок строят и дали ще има гаражи, паркоместа и зеленина!!! Царица ПАРИЦА властва яко в БГ!!!

Отговори
1 0
113

113

13.01.2021 | 12:44

1. Този правилник да си го........ отзад ! 2. Според мен Кмета да си ходи и общинарите да бачкат безплатно в полза на пловдивчани....

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?