Следвайте ни

По нов проект: Ограда ще пази Дондуковата градина от вандали

viber icon

Ограда и пропусквателен режим ще пазят от вандали новата Дондукова градина. Това е заложено в проекта за осъвременяване на най-стария пловдивски парк.

„Изпълнителят на проекта ще бъде избран до месец”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов.

За поръчката на стойност 3,5 милиона лева кандидатстват фирмите „Запрянови - 03”, "Парсек" и "Рестстрой". Първата фирма обнови с европейски пари Цар-Симеоновата градина, а втората направи ремонта на ДГ "Перуника". "Рустстрой" реставрирала „Одеона”.

Градината ще е с ограда и ще бъде отворена за пловдивчани от 8 сутринта до 12 часа през нощта. Предвижда се да има видеонаблюдение, а не жива охрана.

В центъра на Дондуковата градина ще се оформи  прекрасен площад, който ще е един вид сборищен център. Ще бъде възстановена и легендарната беседка от времето на Захари Стоянов и Йосиф Шнитер, където са се взимали важни за града решения.

На терена на гърба на Природонаучния музей ще бъде оформен малък образователен център за деца.

Площта на алеите ще бъде намалена за сметка на зелените площи. Всички вековни дървета ще бъдат запазени, а на места ще бъдат засадени нови.

„След като има изпълнител на проекта. В момента сме заложили 200 хиляди лева, колкото да се поддържа процедурата. Щом бъде избран изпълнител ще трябва да бъде намерен около 1 милион лева за тази бюджетна година”, каза кметът на „Централен”, Георги Стаменов. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

мдам

мдам

21.04.2021 | 16:17

Перфектна идея. Всички паркове трябва да са с ограда !

Отговори
4 1
История

История

21.04.2021 | 15:24

Дондуковата градина е малка част от най красивият и голям парк за времето си - Княжеската градина, който е бил 51 декъра. Бил е на световно ниво и развалянето му е било голяма загуба за Пловдив.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?