3906

По калдъръмите в Стария град с чаша вино в ръка

Запазете си три дни през май за „Дефиле вино и гурме“ 10, 11 и 12 май

По калдъръмените улички, пазещи атмосферата на отминали епохи, под магичното небе на Стария град в Пловдив, ще откриете шеснадесет възрожденски къщи, които гостоприемно ще отворят врати за десетото издание на „Дефиле вино и гурме“. Фестивалът ще се проведе през втория уикенд на месец май, в три дни – 10, 11 и 12 май и ще бъде чудесно продължение на Великденските Ви празници.

Участниците са 55, сред които най-добрите производители на вина и вкусни храни. Те ще Ви очакват за една прекрасна дегустационна среща в следните обекти на територията на Стария град в Пловдив: Галерия „Енчо Пиронков”, къща „Нишанян“, резиденция „Тракарт“, къща „Бирдас“, музейна аптека „Хипократ“, експозиция „Георги Божилов - Слона”, галерия „Златю Бояджиев”, галерия „Андромеда арт“, Етнографски музей, Балабановата къща, къща „Хиндлиян“, къща „Георгиади”, къща „Недкович, къща „Иван Черноземски“, „Данчовата къща“ и хотел „Бел Вил“. За Ваше улеснение, може да използвате дигиталната фестивалана карта в която ще откриете всички локации и участниците в тях.

По време на „Дефиле вино и гурме“ ще може да опитате над 250 вида първокласни български вина в комбинация с гурме вкусове.

Като допълнение, организаторите подготвят пъстра съпътстваща програма, която започва на 10 май в 13:00 ч. от пл. „Стефан Стамболов“ /пред Община Пловдив/. Пъстро дефиле с участието на фолклорен ансамбъл Тракия ще Ви поведат към сърцето на Стария град. На ул. „Доктор Стоян Чомаков“ 1 /площадът пред Туристически информационен център и църквата Св. св. Константин и Елена/ ще бъде открит фестивал „Дефиле вино и гурме“ 2024. Дегустациите ще продължат три дни:

На 10 май - от 14 до 19 ч. 

На 11 май - от 11 до 19 ч. 

На 12 май - от 11 до 18 ч.

Всеки уважаващ себе си винолюбител знае, но за новите приятели на „Дефиле вино и гурме“ ще подчертаем, че билет за фестивала няма. Но има нещо много по-интересно и открояващо се. Това са дегустационните жетони  с които се осъществява дегустацията на вино по време на „Дефиле вино и гурме“. Те ще се продават пред всяка една фестивална локация. На информационните щандове може да закупите още стъклени, брандирани чаши за професионална дегустация, кожен държач „Свободни ръце“ за нея, сувенири и др. Жетоните са брандирани с името на фестивала и може да ги ползвате във всички локации и на щандовете на всички винопроизводители.

1 жетон е = на 1 винена дегустация.

За най-нетърпеливите и верни винолюбители дегустационен комплект/билет може да бъде закупен и предварително чрез платформата на Grabo.bg

Освен вино и кулинарни изкушения, организаторите са подготвили и съпътстваща фестивална програма с музика, игри и забавления. Скоро ще бъде достъпна на официалния сайт wineshowplovdiv.events  и във фейсбук страницата на фестивала.

Само си представете как се разхождате из малките улички на Стария град в Пловдив с чаша вино в ръка, потапяйки се в магично усещане на спокойствие и безвремие. По време на „Дефиле вино и гурме“ ще забравите за грижите и задачите от забързаното ежедневие, ще остане време само за Вас и за среща с близки приятели, за вдигане на наздравици. 

Организаторите съветват да побързате с резервацията на нощувки в града. Интересът към фестивала е голям и хотелите вече са запълнени на 70%. Ето списък с препоръчани места: Семеен хотел HillHouse, Хотел Алафрангите, ХОТЕЛ БЕЛ ВИЛ, Бест Уест Премиер Хотел, Гранд Хотел Пловдив, Хотел Дафи, Комплекс "Дияна", Хотел Его, Хотел-ресторант "Империал", Хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center, Семеен хотел "Вила Флавия", Хотел Интелкооп Пловдив, Хотел "Лайпциг" Пловдив , Landmark Creek Hotel Plovdiv, Новиз Хотел, Хотел Одеон, Хотел Пълдин КООП , Хотел Реал , Xотел SPS, Хотел „А&М“.

Ако сте вино и гурме любител, ако обичате спокойните разходки с приятели из вдъхновяващи места, непременно планирайте посещение за „Дефиле вино и гурме“ на 10, 11 и 12 май в Стария град на Пловдив. Очакваме Ви!

---

„Дефиле вино и гурме“ 2024 се организира от Съвет по туризъм – Пловдив и Община Пловдив в сътрудничество с общински институт „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Провежда се под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерството на земеделието. Фестивалът се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 г.“

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно акташ АД и Актуал индъстрис ООД.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?