Следвайте ни

По инициатива на пловдивски доброволци: Офроуд линейка ще спасява животи на туристи и планинари

Ще следваме добрия пример на Полша

viber icon

Дарителска кампания за за закупуването и оборудването на линейка за тежки терени стартира екипа на “Аварийно Спасяване Пловдив”. Идеята се родила в главите на ръководителя на доброволното формирование Георги Влайков и Петър Лесов, който е председател на клуб “Офроуд Пловдив”. За целта са необходими около 30 000 лв., сочат изчисленията на инициаторите. Планинската линейка ще бъде оборудвана с носилка, система за подаване на кислород, инфузионна и аспирационна система, ЕКГ апарат, автоматичен външен дефибрилатор, оборудвана медицинска раница и радиокомуникация. 

Ще бъдат обучени екипи, които да са подготвени за реакция и действия в извънредни ситуации на трудни терени, в това число шофьор и спасители със задълбочени познания по първа долекарска помощ. В момента в "Аварийно Спасяване Пловдив" имаме двама лекари и двама парамедици, като още 7 са в процес на обучение. 

Инициаторите споделят, че причината да се роди идеята е, че в България няма функционираща система за хеликоптерно спасяване. По думите им са направени стъпки за създаването й, но в близките 2-3 години е малко вероятно да може да се разчита на нея.

Все повече хора ходят в планините за преходи/зимни спортове или участват на различни събития - фестивали, вело/рали състезания, което повишава броя инциденти с нужна бърза медицинска евакуация. За съжаление дори наличието на хеликоптер, не означава 100% сигурност - в лошо време, силен вятър, мъгла и прочие често няма да може да лети заради условията, аргументират дарителската си кампания инициаторите.  

За сметка на това една линейка за тежки терени няма да се влияе толкова от дъжд и мъгла, с обучен екип ще съдейства на въздушнатат спасителна система, а докато я няма самостоятелно ще оказва помощ при спасителни операции от всякакъв тип. Друго предимство на планинската линейка е, че ще закара спасителен/медицински екип и оборудване/медикаменти възможно най-близо до мястото на инцидента, като по този начин ще намали времето за реакция и повиши шансовете за оцеляване на пострадалия при тежки травми, когато времето е от изключително значение. Не на последно място такъв тип линейка ще пперира в труднодостъпни местности и ще транспортира пострадали на носилка, с нужда от кислород  до най-близкото място, където има болница/линейка/удобно място за кацане с медицински екип, вместо те да бъдат носени на ръка, както често се налага на спасителни екипи от различни организации.

Такава офроуд линейка сес използва в Полша, като с добре обучени екипажи там осигуряват редица събития, като най-разпознаваемото е рали “Бреслау”. "В случаи на природни бедствия на територията на Полша тези автомобили помагат безвъзмездно на спасителните служби", подчертаха инициаторите на дарителската клампания. 

Всеки, който иска да помогне на каузата, може да дари сума по сметката на Сдружение "Аварийно спасяване Пловдив", като на официалната страница на формированието във фейсбук ще се публикуват ежемесечни отчети.  

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?