2374

По-добре първи на село, отколкото последни в града

Идеята на група собствениците на къщи в Белащица селото да стане част от Пловдив разбуни духовете в Родопската яка. Не е ясно какви са мотивите на хората от Инициативния комитет, но те вече говорят за местен референдум. Преди години допитване с подобен въпрос имаше в Ягодово, но идеята за присъединяване към областния град не мина. 

Много политици и управленци през годините са говорили по темата за необходимостта от административна реформа. Основната теза е, че кожата на Пловдив е силно отесняла заради разрастването му през последните години, а в същото време съседните общини "Родопи" и "Марица" са изкуствено създадени, нямат административни центрове и на практика живеят на гърба на областния град, ползвайки неговата социална и културна инфраструктура и икономическите му ресурси. "За" и "против" има и в двете посоки, а до реални действия по въпросната административна реформа така и не стигна нито едно правителство и парламент. 

Защо сега точно богатите жители на Белащица вдигат отново темата, не е ясно. Известно е, че в селото живеят много успели пловдивчани с всякакви бизнеси и професии. Преди да присъединяват Белащица към града обаче, и те самите трябва първо да се запитат защо са избрали да се преместят там, а сега искат да направят граждани на Пловдив всичките си съселяни. 

Основният аргумент, че администрацията на Община "Родопи" се държи като мащеха и не инвестира за подобряване на жизнената среда, не издържа съвсем. Ако условията за живот в селата са лоши, не е ясно защо толкова много пловдивчани от сой се местят в населените места от Родопската яка!

Опонентите на идеята твърдят, че ако хората от двете общини станат официално пловдивчани, данъците им ще се вдигнат, а земеделските стопани ще загубят възможностите да получават европейско финансиране по програмите за развитие на селските райони. 

Истината вероятно е някъде по средата. За всички обаче е ясно, че трите общини отдавна се развиват като агломерация. Неслучайно децата от "Родопи" и "Марица" учат в Пловдив, а големият град пък използва терени на съседни населени места за битовите и строителните си отпадъци и пречиствателната си станция. Да, общините "Родопи" и "Марица" нямат административни сгради на своя територия, но затова пък плащат данъци в дирекцията на Община Пловдив. Има и много други примери за общо ползване на територии и услуги в агломерацията на Пловдив. Много хора от съседните общини работят във фирми в града, а жители на града - във фирмите, разположени в съседните общини. В този смисъл всички заедно трябва да търсим форми за съвместни проекти, както е разписано и в условията на новите европейски програми, а не непрекъснато да се оплакваме от съседите и да чертаем разделителни линии. И в никакъв случай темата не бива да се превръща в политическа дъвка, а населените места да се делят според това от коя партия е този или онзи кмет. 

В тази връзка "Марица" направи блицанкета с кметовете на няколко населени места, в която управниците отговарят на въпроса: "Одобрявате ли идеята селото ви да се присъедини към Пловдив?":   

Десислава Терзиева, кмет на с. Марково:

Коматево и Прослав от години са в Пловдив, но не са се променили много

 Не подкрепям присъединяване към Пловдив, но последната дума винаги е на жителите на Марково, но едва ли ще искат да претопят своята идентичност в големия град. По-голямата част от тях са тук точно защото са избягали от големия град и търсят комфорта на малкото населено място. Смятам, че по-голямата част от хората на Марково нямат желание за присъединяване към Пловдив по ред причини. Една от тях са по-високите данъци в града. Те не са сигурни, че ще получат нещо по-добро срещу това. Като пример бих дала Коматево и Прослав, които от години са в границите на Пловдив, но в инфраструктурно отношение не са се променили много. 

Димитър Дишев, кмет на Ягодово:

По-добре първи на село, отколкото последен в града

Жителите на Ягодово си казаха мнението още преди години на референдум. Моето лично мнение е, че по-добре първи на село, отколкото последен в града. Не мога да кажа, че има някакъв интерес към отцепването от община "Родопи" и присъединяването им към Пловдив. При нас има 28 хил. дка обработваема земя и много земеделци не биха се съгласили, тъй като няма да могат да участват по програмите и ще загубят от това. С построяването на един от големите жилищни комплекси пък разстоянието до града вече се е съкратило до 3 км. Разбира се, едно присъединяване към Пловдив може би би ни донесло по-добър транспорт, щеше да е добре ако имахме канализация и по-добра инфраструктура.

Румяна Самоковарева, кмет на с. Крумово

Има и положителни, и отрицателни страни

Евентуално присъединяване към Пловдив би имало и положителни и отрицателни страни, според мен. На първо място, ако минем към Пловдив, данъците ще скочат и това е неоспорим факт. Но пък минавайки към големия град ще има преференции откъм градски транспорт и други услуги, които градът може да осигури. Не знам как крумовци биха гласували, тъй като не сме правили допитване. Но дори да иска Крумово да се присъедини към Пловдив, това няма как да стане без друго населено място, тъй като ние нямаме обща граница с Пловдив.

Ренета Плевнелиева, кмет на с. Първенец

Хората не биха избрали града заради високите данъци      

Категорично съм против присъединяване към Пловдив, тъй като и Коматево премина към големия град, но не виждам промяна след вливането му. Смятам, че и жителите на Първенец не биха избрали големия град, тъй като високите данъци ги плашат. При нас данъците са много по-ниски. Освен това последните години много хора от града дойдоха при нас, построиха си хубави къщи и живеят тук, което означава, че са предпочели селото пред града. Разбира се, има много неща тук, които липсват и могат да се направят, но не вярвам, че Пловдив ще задели и вложи за новите присъединили се.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Бираджия

Бираджия

03.06.2022 | 14:38

Очаквам скоро крумовската ни кметица да се върне в пивницата и да ми пържи картовки и сервира студена биричка!

Отговори
7 0
Брестник

Брестник

03.06.2022 | 14:20

Брестник също трябва да се присъедини към Община Пловдив. Общинските кметове на Родопи и Марица естествено, че ще са против присъединяването към община Пловдив, искат да са общини да харчат и разпределят общински средства както те си решат и преценят.Всички виждат какъв е резултата от това харчене на общински средства,а именно села с мижаво осветление , асфалт и тротоари не пипани от Тодор Живков.Инфраструктура на 10км.от Пловдив в плачевно състояние.В Брестник за 32 години са асфалтирани само 2 улици,за тротоар да не говорим 0 кв.м нов .Крайно време община Родопи да стане район Родопи към Община Пловдив.Хората който живеят в Брестник работят в Пловдив децата им учат в Пловдив ,пазаруват в Пловдив ,забавляват се в Пловдив.С две думи ползват инфраструктурата на Пловдив ,детските градини училищата парковете ....А плащат местен данък и данък мпс в община Родопи.Предимствата при преминаване към Пловдив са много само някои от тях ще изброя.Градски транспорт ,повече средства за инфраструктура ползване на услуги на общински предприятия и много други.Разходете се до София и вижте състоянието на всички села около София ,ще видите осезаема разлика в състоянието на инфраструктурата на селатара това е така защото са в Столична община.Селата около Пловдив са в отделни от града общини и състоянието на инфраструктурата е плачевно,с нищо не променено от годините на другаря Тодор Живков .Имам снимки на улиците в Брестник преди 90 година и сега.Сега е много по зле от преди,извода е че община Родопи е спала 32 години,време е за закриване на тази община и влизане на Брестник в Община Пловдив.Тези дни мисля да направим инициативен комитет за излизане от Родопи и присъединяване към Пловдив.

Отговори
10 0
Кмет за смет

Кмет за смет

03.06.2022 | 12:50

Това, че си селски кмет не означава , че си пръв на село! Кметицата на Марково става, но доколкото зная е преселник в селото от няколко години.

Отговори
8 1
Хазар

Хазар

03.06.2022 | 10:19

Коментарите на оядените селски кметове не значат нищо! Някой да попита страдащите огражданени селяни за канализации, дупки пл пътщата, социални проблеми и т. н. Анадъму?

Отговори
16 1
село….село

село….село

03.06.2022 | 09:35

Щом погледнеш аграрните физиономии от снимките и разбираш…. нека си стоят на село

Отговори
13 2
Ами

Ами

03.06.2022 | 09:21

Много е просто, анкетата е направена само с кметовете а както е известно никой от тях няма да пожелае да се раздели с удобното си местенце и с възможността да се вихри както си иска в селото. Те са заинтересована страна и не мисля че те изразяват мнението на всички.Интересно защо скачат като ужилени, така беше и допитването в ягодово, направиха всичко възможно да го съботират.

Отговори
16 0
К.И

К.И

03.06.2022 | 08:21

Тогава, хубавата ви община Родопи, да ви подсигури, училища, детски градини, болници и магазини. И си стойте на село завинаги. Искате не искате населението намаля и ще ви се наложи да минете все някога към града.

Отговори
17 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?