2374

По-чист въздух в Пловдив с централно отопление

Новите централи на EVN Топлофикация осигуряват екологично чиста енергия за града

Всички ние ежедневно използваме удобствата на градската среда, но същевременно наше задължение е и да я опазваме - това е възможно чрез отговорно поведение, ефективната употреба на енергия, модерни и енергоспестяващи технологии. Това е и една от причините EVN - като основна инфраструктурна компания в града, вече над 17 години целенасочено да инвестира в развитие на технологиите, енергийната ефективност и опазване на околната среда.

Едва ли може да се говори за чиста околна среда в Пловдив, ако не се грижим за опазването на чистотата на въздуха в града. От екологична гледна точка замърсяването на въздуха е пряко свързано на първо място с начините на отопление през зимата. В този смисъл чистата градска среда изисква най-доброто решение за отопление в един съвременен и развиващ се град, а това е именно централното топлоснабдяване. То е сред най-екологичните и най-чисти начини за отопление.

Централното отопление: основна мярка за чист въздух в Пловдив

Централното топлоснабдяване в Пловдив допринася за развитието и модернизиране на града.  EVN Топлофикация доставя топлинна енергия и битова гореща вода на над 30 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството модернизира изцяло своите производствени мощности - през 2011 г. EVN изгради една от най-модерните на Балканите когенерационна централа за екологично чисто производство на топлинна и електрическа енергия. Централата не отделя във въздуха на Пловдив серни диоксиди, фини прахови частици (ФПЧ) и диоксини. Емисиите на отделяния азотен оксид са 2,5 пъти по-малко спрямо отоплението на дърва и въглища, а на въглероден оксид - над 250 пъти по-малко.

През 2020/2021 г. EVN Топлофикация изгради и 5 по-малки централи (т. нар. водогрейни котли) за чисто производство на топлоенергия. Две от тях са изградени в Отоплителна централа Юг, а други три - на площадка до ТЕЦ Пловдив Север. Ефективни съоръжения от такъв тип се монтират за пръв път в България. Технологията осигурява ниски нива на вредни емисии, щадящи околната среда при работа на природен газ - NOx под 80 mg/m3.

С новите мощности EVN Топлофикация подмени изцяло производствените съоръжения и произвежда чиста енергия за пловдивчани. Ежегодно дружеството инвестира и в развитието на топлопреносната мрежа в града с дължина 185 km.  

Модерни технологии за модерен град

Наред с модернизирането на централното топлоснабдяване в Пловдив, EVN инвестира и в енергийноефективни технологии за сигурност на електрозахранването. През 2021 г. в града компанията изгради нов Диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България - първия по рода си в страната. Той включва най-новите технологии в сферата на диспечирането и е важна предпоставка за развитие и дигитализация на мрежата.

Също през 2021 г. Пловдив се сдоби с едно от най-модерните енергийни съоръжения в България - електрическа подстанция „Евмолпия“ - основна инвестиция на EVN в енергийна сигурност. Тя е напълно автоматизирана и се управлява дистанционно от диспечерския център. Подстанция „Евмолпия“ осигурява нови енергийни мощности и е важна за икономическото развитие на града.

Всички тези иновации подпомагат Пловдив да се развива като съвременен град с функционираща инфраструктура, допринасяща за по-чиста и модерна градска среда.

Кампанията "За по-чист град" на "Марица" и "Хермес медиа" е кауза за по-добър живот. Такъв, какъвто заслужават децата ни и техните наследници. С фотоизложба на входа на Цар Симеоновата градина в любопитни пана показваме, че каузата не е толкова недостижима. Трябват добри намерения, мисъл за бъдещето и малко усилие. Голяма част от бизнеса доказа, че е социално отговорен и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. В поредица от публикации мениджъри на изявени пловдивски компании ще разкажат за стъпките, които предприемат в името на голямата цел  - по-чист град.   

Фотоизложбата "Да живеем в по-чист град" може да бъде разгледана до 30 септември. 

Маргарита Попиванова: Студеното рециклиране е възможност не само да строим качествено, но и да спазваме еконормите

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?