Следвайте ни

По 5000 лева за олимпийците на Пловдив от Общината

viber icon

Премията за четиримата ни участници в Токио е заделена от бюджета за спортни дейности и не се нуждае от резолюция в Общинския съвет

Габриела Петрова, Диана Петкова, Йосиф Миладинов и Янислав Герчев, които ще представят Пловдив на Олимпийските игри в Токио, ще получат по 5000 финансова подкрепа от Община Пловдив. 

Сумата ще бъде заделена от бюджета за спорт и затова не се налага да бъде гласувана в местния парламент. "Момчетата и момичетата заслужават и повече, но това са възможностите за момента. Надяваме се да се върнат от Токио с медали и тогава да внесем предложение за по-големи премии. Отпуснатите средства са, за да могат четиримата да подпомогнат подготовката си", каза пред "Марица" Георги Титюков, зам.-кмет по спорт,  младежки дейности и социална политика в Община Пловдив. 

Йосиф Миладинов

За съжаление, точно в олимпийската година

перото "Спорт" в портфейла на градската администрация е намалено с 300 000 лева.

През 2020 г. парите за спорта бяха 1,6 млн. лв., а сега са 1,3 млн. Към това и в двете години бяха прибавени извънбюджетно по 90 000 лева за развитие на детско-юношеските школи под тепетата.

Четиримата ни олимпийци са представители на четири от общо 144-те спортни клуба, регистрирани в Пловдив. Под тепетата клубовете продължават да се роят, като само в атлетиката вече надхвърлят една дузина, повечето от които люспи на някогашното АФД "Тракия". Четири са вече клубовете в плуването. 

Диана Петкова

От общинския бюджет не се подпомагат футболните клубове,

ако няма конкретни предложения в Общинския съвет за целеви субсидии. По традицията от последните години и сега най-голяма помощ получават волейболната "Марица" и баскетболният "Академик Бултекс 99" - по 150 000 лева. 75 000 от общинската хазна взима и волейболният Локомотив. Останалите 925 000 лева от бюджета за спорт се делят по различни пера. Клубовете кандидатстват с проекти за финансиране на домакинства на различни събития или подобрения в материалната  база. Остатъкът от средствата се разпределя по утвърдена методика и специална точкова система според постиженията на състезателите в отделните клубове.     

Янислав Герчев

Георги Титюков напомни, че клубовете получават отделно субсидия от Министерството на спорта и федерациите си. Тази година заради тежката ситуация с пандемията от ковид-19 парите от държавата са завишени двойно за съответното постижение или класиране от международния и националния календар.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Човек от Пловдив

Човек от Пловдив

06.07.2021 | 08:31

Смея да твърдя, че в другите страни, спортистите с такъв случай взимат ТЕЗИ 5000лв В ПЪТИ като дневни в пред олимпийския цикъл.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?