Следвайте ни

По 20 пловдивчани на месец се контузват на работа

Втори сме по злополуки след София

viber icon

Жителите на ​Пловдив и региона са на челните места по трудови злополуки, като само столицата ги ​изпреварва. Това не е изненада, тъй като в София е най-голямата концентрация на работна сила. И макар градът под тепетата да е втори по големина, работниците в него са в пъти по-малко.

Само за половин година са станали 123 трудови злополуки в област Пловдив, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че средно по 20 работници всеки месец се контузват, докато изпълняват служебните си задължения. В същото време в съседната област - Пазарджишка, са станали само 27, а в Хасковска - едва 13.

Шофьорите, металурзите и чиновниците са професиите, в които най-често стават произшествия на работното място. Всяка четвърта злополука е на работници, упражняващи тези професии. Противно на тенденциите в страната - в област Пловдив педагозите не попадат сред рисковите професии. Само 2 учители са пострадали по време на работа. От всички 123 трудови злополуки пък две са приключили с фатален край. Те са били в сектор търговия на дребно. Пловдивските служители, които са били обезщетени за трудова злополука, са загубили общо 7307 календарни дни.

Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие, е в размер на 90 на сто от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай че началникът не информира Института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието.

Право на плащания нямат тези, които са станали неработоспособни поради неспазване на правилата за безопасна работа по тяхно усмотрение.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?