Следвайте ни

Народната библиотека съхранява близо 2 милиона документа

viber icon

Народната библиотека „Иван Вазов“ отваря врати в столицата на Източна Румелия - Пловдив, преди 140 години и чества днес юбилея си в Европейската столица на културата. Тържествата започнаха с откриването на две изложби - „Пловдив през обектива на първите фотографи“ и „140 години Народна библиотека „Иван Вазов“, които в експозициите си показват снимки, награди и различни свидетелства от архивите на институцията.

„Ние сме само 10 години по-млади от Българската академия на науките, която само преди седмица честваше 150-годишнината си, и един месец по-млади от Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София. Така че сме в челната тройка на най-старите институции в България, които имат определено огромно значение за оформянето на българското съзнание и национална идентичност, както и за опазването им", отбеляза директорът на библиотеката Димитър Минев.

Днес, почти век и половина по-късно, пловдивската народна библиотека разполага с огромен фонд от 1 925 000 документа, сред които научна, художествена литература, ръкописи, палеотипи, старопечатни, редки и ценни международни и родни  издания.

Годишно тук се реализират около 120 000 посещения и се заемат около 295 000 документа. Освен всичко горепосочено, библиотеката притежава богат фонд от аудиовизуални и електронни документи и оригинални произведения на изкуството. Освен пловдивчани, в сградата ежедневно идват хора от цяла България, които да се докоснат до необходимата им информация.

Пловдивското книгохранилище е и най-големият партньор на родните издателства. Софийската библиотека не закупува литература за своя фонд, тъй като всички са задължени да ѝ предоставят екземпляри. Още едно предимство на НБ „Иван Вазов“ е, че тук всеки читател може да си вземе книга за четене у дома, затова и купува повече екземпляри от всички книги, които излизат на български.

В сградата до Цар-Симеоновата градина, която отваря врати през 1974 г., книгохранилищата са разположени на 14 етажа. Разгърната площ от 10 000 кв. м  обаче вече е тясна за хартиените съкровища, които се трупат лавинообразно. Библиотеката успешно преминава и дигиталната революция.

„Като директор на НБ „Иван Вазов“ съм горд с това, че тази институция успя да запази уважението и високия си статут и днес бе във фокуса на внимание на всички колеги и високопоставени гости от страната, както и на много млади и заинтересовани, будни хора. Всички те са ползватели на дигиталните ресурси на библиотеката, следят сайта и ни поздравяват за събитията, които организираме“, заяви пред „Марица“ Димитър Минев.

„При нас има много млади библиотекари. Те се увеличиха в последните 3-4 години. Най-младите са на около 20 години, а тези между 25 и 30 години са повече. Общо около 20% са иновативните млади хора, които идват тук с желание да се развиват и да правят нещо, което е по-различно, по-важно, интересно и значимо“, отбелязва Минев.

Служителите от последните поколения с лекота се справят със съвременните технологии и също допринасят за развитието на институцията със своите свежи идеи.

„Ако трябва да избирам между електронен четец и книга, аз самият ще предпочета книга. Представител съм на по-старото поколение и няма как да не избера хартиения носител, но пък, ако кажа, че не работя редовно с четци, ще излъжа. Налага ми се непрекъснато да се ровя из електронната среда, да работя върху каталози и с дигитални ресурси и имам представа от това, което се прави. Виждам какво работят и моите колеги, така че много трудно мога да сложа знак на равенство или на неравенство между тези две области“, казва директорът.То

се гордее с отлично свършената работа по изключително добре развития сайт на НБ „Иван Вазов“. На електронния адрес на институцията има специална секция за дигиталния център, в която 24 часа 7 дни в седмицата напълно безплатно могат да бъдат намирани книги, периодични издания, картографски издания, фотографии, ръкописи, архиви, нотни издания и аудио-визуални документи. 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?