Следвайте ни

Пловдивско протестърско яйце лети към Гинес

Актьорът Даниел Михайлов беше одрусан с 500 лева, но спечели прякора Фаберже

viber icon

Пловдивско яйце лети към книгата на рекордите "Гинес". Не заради тегло и размери, а заради оценката, която му даде Окръжният съд в началото на седмицата.  Яйцето не е нищо особено - има си черупка, белтък и жълтък, но цената му се вдига драстично от факта, че е хвърлено в израз на протест.  Така кокошият продукт догони стойност от 500 лв. след кратък полет. Със сигурност едва ли има друго, родено от кокошка, а не в златарско ателие, яйце, което да струва толкова скъпо. Елементарна сметка показва, че е поставен и друг рекорд. Яйцето е прелетяло 10 метра - толкова е разстоянието от ръката на протестиращия, който се е прицелил, до сградата на Областната управа, където се разигра екшънът. Тоест тарифата на полета е по-висока дори от тази на нелегалните таксита из Пловдив - 50 лв./м.

Историята на рекордно скъпото яйце започна на 8 октомври, когато в Пловдив пристигна здравният министър Костадин Ангелов. Визитата му стана повод за организирането на протест пред сградата на Областната управа в града под тепетата.  Сред посрещачите бяха актьорът Даниел Михайлов и неговият съмишленик Валентин Караджов. Двамата посрещнаха здравния министър с въпрос кога правителството ще подаде оставка, следваха го по пътя му към сградата, а пред краката му поставяха празни черни найлонови чували - символ на заплахата за трупове заради коронавируса, изречена по медиите.

След като министърът се засмя на въпросите, но не пожела да отговори, той влезе в сградата, а вратата бе затворена зад гърба му. Тогава Даниел и Валентин хвърлиха по едно яйце и оцветиха фасадата на Областната управа.

Секунди след  egging-а (мятането на яйца) двамата протестъри бяха задържани и откарани във Второ РПУ за разпит.  Даниел и Валентин се сдобиха с присъди още същия ден, по бързата процедура. Районният съд ги призна  за виновни в това, че „на обществено място и пред повече хора са извършили непристойни действия с оскърбително отношение и държание, изразени в хвърляне на яйца по входа на сградата на Областната администрация и към Тоско Петров Пъпанов, служител от звено „Охрана“ при Областната администрация, което е било възприето от свидетелите като възмутително“  (извадка от решението на магистратите).  Посочва се още, че са нарушили обществения ред  и спокойствието на гражданите.  В крайна сметка им бе наложен 3 дни престой в арест.

Решението бе обжалвано пред Окръжния съд на 12 октомври, който измени, но не отмени присъдите. Двамата протестъри се сдобиха с глоба от 500 лв. за хулиганска проява заради хвърлено яйце.

Самият съдебен процес в понеделник протече на изключително висок градус. Адвокатите на подсъдимите - Росен Рашков и Полина Велчева, опитаха в рамките на над четири часа да убедят съдебния състав, че има разлика между свобода на изразяване на мнение и хулиганска проява.

Актьорът протестър Даниел Михайлов твърди, че е хвърлил само едно яйце, а не няколко, и то не срещу човек, както сочи обвинението.

„Ако исках да уцеля човек и да накърня достойнство, то имах възможност многократно да уцеля здравния министър с яйца, но нямах такива намерения и не съм го направил“, обясни Даниел пред съда.

Защитниците му поискаха три пъти отвод на съдебния състав, отправиха искания за предоставяне на доказателства, за разпити на свидетели, но нито едно тяхно желание не бе удовлетворено. 

След  Даниел на банката застана вторият задържан протестър - Валентин Караджов.  Неговото дело нажежи още повече обстановката, тъй като той твърди, че срещу него е упражнено полицейско насилие - че е удрян и че му е счупен мобилният телефон.

Адвокатите забелязаха присъствието на полицейски служител, седнал мълчаливо като зрител. Те го обвиниха, че „шпионира“ - че записва процеса с телефона си и докладва на началника си.

Униформеният бе привикан да даде обяснение за присъствието си и за това какво върши с мобилния в ръка. Той заяви, че чати с жена си и присъства от любопитство за развоя на делото​.

Защитата отбеляза, че е изтрил записа, преди да се изправи пред съдебния състав, и отправи молба да се провери телефонът му, но и тя не бе чута.

Бе отчетен и фактът, че полицаят е въоръжен в залата, което е грубо погазване на закона. В крайна сметка нарушителят бе изгонен, но молбата да му се наложи санкция остана без уважение.

Резултатът: след  повече от 4 часа прения, пледоарии и скандали магистратите не трепнаха и постановиха, че egging-ът е хулиганска проява.

Протестиращите, които подкрепиха своите другари извън съдебната зала, посрещнаха решенията на съда с освирквания и закани.

Целият процес изведе на преден план няколко основни въпроса. Докъде се разпростират границите на човешката свобода за изразяване на мнение? Е ли хвърлянето на яйца престъпление и хулиганство, или е  законна форма на протест?

В крайна сметка Пловдив е напът да се сдобие с нова слава, а актьорът Даниел Михайлов пък  вече получи прякора Фаберже.

Коментар: Омлетът носи слава, но и страх

В цялата тази история със съдебната сага, арестите и омлета по сградите има нещо положително. Пловдив отново се прочу, под тепетата се роди прецедент, който е в устата на всеки втори. Спокойно, свикнали сме да сме начело във всякакви статистики, царе сме и в създаването на абсурди.  Все пак никъде другаде в България няма осъден за хвърлено яйце в знак на протест. Сега историята е хит в социалните мрежи у нас, утре ще го подемат и зад граница. Остана въпросът хулиганство или употреба на правото на изразяване на мнение е крилатият омлет?

Тук вече няма единно мнение, а би следвало да има, поне според Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е изковала със златни букви гарантираното пpaвo нa миpeн пpoтecт.    

Докато в Пловдив тълкуванията на магистратите се бият едно друго през ръцете, яйцето вдига цената си. Съвсем скоро ще бъде сготвено под лупата и експертизата на европейското правосъдие. След това може би всеки ще гледа на яйцето от различен ъгъл - с право на изразяване на мнение в тигана и с право на изразяване на мнение върху фасадата на управниците. Разликата е минимална и тя е заложена в чипа ни, който обаче е големият проблем на българите, според Симеон Сакскобургготски.  Изводът обаче е, че докато истината и думата на закона придобият постоянна форма, употребата на яйцата извън кухнята остава рисковано занимание.   

Даниел Михайлов: Дадоха ми присъда като за мятане на бомбичка

- Окръжният съд в Пловдив измени присъдата ти след дълъг процес в началото на седмицата. Как изглеждаше делото през твоите очи? 

 - Като  пълна пародия на правосъдие, тоест пълната липса на правосъдие. Вие бяхте там и видяхте - в залата имаше полицай с оръжие, не бяха допуснати никакви доказателства, а имаше такива. Това е чиста проба пародия. В София по време на протестите се изсипаха тонове яйца - няма нито един задържан и наказан за това нещо. И не трябва и да има. Прието е, че това е знак на протест. Това е съдебна практика на Софийския и Варненския съд, както и в поне 10 европейски държави, каквито примери адвокатът ми цитира по време на делото. Но явно Пловдивският съд, за мен лично, беше решил предварително какво ще стане.  Имаше час и половина пледоария само на моето дело, множество цитирани съдебни практики. Просто съдиите бяха подготвили предварително решението си. Според мен само заради протеста пред съдебната зала и натиска отвън не беше потвърдено наказанието от 72 часа арест. Беше ми наложена парична глоба в размер на 500 лв. ​- най-високото наказание за хулиганство. С  такава глоба наказват футболни фенове, които хвърлят бомби на стадиона и могат да застрашат човешки живот, за разлика от едно яйце. Това е смешното в случая. Опит за сплашване на протеста - така бих нарекъл процеса срещу мен и крайното решение.

 - А така ли ще подейства - ще сплаши ли протеста това решение?  
  
 - Не, напротив. Провокира обратна реакция. Ще бъдат залети сгради с яйца. Полицаите може би не осмислиха какво ще последва след техните действия.

 - Решението на съда в Пловдив е прецедент. Как си го обяснявате?

 - Това не е първият прецедент в Пловдив. Първият беше с палатковия лагер. Само в Пловдив не издържа пълна вечер. Беше премахнат спокойно и без ексцесии. След това Борисов разпореди да не се пипат палатковите лагери. Но това не се случи. Вторият палатков лагер, който беше на моста на Марица, също беше разхвърлян с доза полицейско насилие. Явно пловдивската полиция действа по други разпореждания.  

- Какво следва оттук нататък? 

 - Няма да платя глобата. Обжалваме решението пред Висшия касационен съд и искаме възобновяване на делото. Не смятам, че съм виновен, и няма да оставя нещата така. Ако там не бъде възобновено делото, смятам да съдя България в Страсбург. 

Валентин Караджов: Пробваме рестарт, ако трябва - отиваме и в Страсбург

- Какво е мнението ти за съдебния процес срещу теб?

- Това в Пловдив е абсолютна пародия на съд. В залата не бяха допуснати протестиращи, които ни подкрепят, не бе допуснато искането ни за предоставяне на доказателства, от които да стане ясна истината. Абсолютно всичко, което поискаха адвокатите ни, бе отхвърлено от съдиите. Те се държаха неадекватно.

 - Има ли разлика в правораздаването между Пловдив  и София?

 - Разликата е огромна. Съдът явно е изплашен, действа под натиск.  Съдебният процес беше абсолютен фарс. Когато тръгнах да обяснявам какво ми се случи във Второ районно, как ме удря полицай и как ми счупиха телефона, униформеният в съдебната зала започна да записва с телефона. Съдията го дебнеше. Когато го привикаха да обясни присъствието си на делото, той отговори, че е тук като гражданин и че чати с жена си по телефона. Но бе ясно, че прави друго. Бавеше се около минута след като го извикаха отпред, за да изтрие записа. Въпреки настояването на адвокатите съдът не му поиска мобилния за проверка. Освен това носеше и оръжие. Полицаят стоеше като наказан ученик пред учителката си.  Било му е разпоредено да слухти. Но пак ви казвам, телефонът ми беше счупен. Когато се прибрах и опитах да го пусна, установих и че е наводнен, явно за по-сигурно.

 - Какво е мнението ти за присъдата?

 - Абсурдна. Според мен беше предрешена. Но този случай ще стигне до Страсбург, за да се види как изпълнява задълженията си Пловдивският съд. Много е лесно полицията да ме изкара най-големия престъпник, да се опита да убеди обществото, че протестиращите са престъпници. Говорим с факти ​- всеки е грешил, всеки е бъркал. Това не означава, че няма право да изразява мнение. В България и Европа законите трябва да са еднакви навсякъде, а да се прилагат различно не по градове и по държави. Ние не сме разделени на щати. Пловдив с какво е по-различен от София? Нали е в България?

 - Какво следва оттук нататък?  

 - Обжалване до дупка. Няма да се предаваме. Ако не се приеме обжалването ни, отиваме в Страсбург. Ще заведа дело и срещу полицая, който ме удряше и ми счупи телефона, макар да знам, че шансовете са минимални. В нормална държава би трябвало такъв служител на реда да бъде дисциплинарно уволнен. Но ние не сме нормална държава и затова хората са на улицата. 

Магистратите: Прекрачиха границата, това е хулиганска проява

Процесът срещу двамата протестъри в Окръжния съд продължи над 4 часа

В мотивите си да глоби с по 500 лева Даниел Михайлов и Валентин Караджов за хвърлените яйца Окръжният съд прие, че актът на младежите преминава в графа хулиганска проява, а не в тази на човешките права и свободи. Границата между двете са именно хвърлените яйца. 

Магистратите считат, че правото на изразяването на свободно мнение не би следвало да ангажира друг с последствията от това.

Обективно погледнато, съдебната система възприе Даниел и Валентин като хулигани, които следва да бъдат наказани за действията си, както повелява законът.

Решението според магистратите би следвало да бъде урок и пример за това докъде се разпростират човешките права и свободи и къде е границата между протест и престъпление.

"Трябва да стане ясно, че човешката свобода и право на изразяване на мнение имат граница. Когато бъде прекрачена - следва наказание. Никой нямаше да ги осъди, ако протестираха мирно и без да създават неприятни ситуации и напрежение, както би следвало да бъде. В Пловдив даже търпението е доста по-голямо - и на полицаи, и на магистрати, към протестиращите", коментираха казуса бивши съдии.  

Адвокат Полина Велчева: Пълен абсурд, в София и Европа няма такива дела

Делата на Даниел и Валентин бяха един наистина абсурден сценарий на процес, който не е по правилата - не по НПК, което е действащият закон, а по някакъв друг. Три пъти искахме отвод на състава по второто дело, защото е предубеден, понеже се е произнесъл по първото за едно и също нещо.  

Направихме над 20 доказателствени искания ​- за разпити на свидетели, за разпит на съдебния секретар от първото производство пред Районния съд, тъй като твърдим, че на двете момчета  не им е осигурено правото на защита. Още тогава е ограничено. Не им е предоставен адвокат по делото, няма представена заповед за задържане, както и декларация, от които да се доказва, че те не желаят защитник.

В тази връзка искахме да бъдат разпитани полицаите, които са задържали Даниел и Валентин, както и тези, които са били в съдебната зала на първа инстанция. Изискахме и аудиозапис от производството пред Районния съд, който да установи какъв е бил точно разговорът между  съдията, секретаря и момчетата. Дали наистина съдията е казал, че след работно време няма кой адвокат да дойде на крака и да ги защитава. Всичко това ни беше отказано.

Протестите продължават вече 100 дни. В София се случва доста често протестиращите да тръгнат към някоя сграда, независимо дали на Народното събрание, на Министерски съвет, на централите на политическите партии, и да осъществят акция по замеряне с яйца, домати или тоалетна хартия. Ако в столицата се образуваха дела за дребно хулиганство за тези случаи, съдилищата щяха да бъдат задръстени само с такива дела. 

По време на процесите цитирахме практика на Европейския съд. Отделно цитирах практика на Софийския градски съд от близките 20 дни ​- решение, според което е абсолютно допустимо да се хвърлят сезонни плодове и зеленчуци, както и празни бутилки срещу сградите, но не и срещу хора.

Според мен процесът срещу Даниел и Валентин е показна проява хората да бъдат сплашени, че ако случайно хвърлят яйце или домат, какво може да ги очаква. Това е смешно - хвърлянето на едно яйце да се смята за дребно хулиганство.

Актът на Окръжен съд ​- Пловдив не подлежи на обжалване, той е окончателен. Но има извънсъдебен контрол, което означава възможност за възобновяване на делото. С колегата Росен Рашков вече подадохме пред Върховния касационен съд молби за възобновяване на двете дела. ВКС трябва да прецени има ли нарушения, или не. За нас има такива. Надявам се да стигнем до успех, ако ли не - когато се изчерпат всички възможности, ние ще сезираме Страсбург за тези две дела.

Решенията на съда наистина са прецедент както за България, така и за другите европейски държави. Виждаме как изглеждат протестите в Гърция, във Франция, в Сърбия например. Въобще протестът там не е по този „мирен“ начин, по който ние го правим. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цечо

Цечо

18.10.2020 | 19:46

Докога ще ни занимавате с тези Хомо- Лезби шизофрени .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?