49
Следвайте ни

Пловдивските Ромео и Жулиета честват 69 години брак СНИМКИ

viber icon

Обикновена любов ли е, та да я опишеш в стихове и проза! Пловдивчаните Петър и Радка Чалъкови днес отбелязват 69 години брак и по 88 години живот.

Историята им прилича на тази на Ромео и Жулиета. Родителите на Радка дълго време не харесват Петър и заплашват, че ще я оженят насила за друг. 

Друго постижение на Петър е, че още работи на трудов договор – вече 63 години. Грижи се като социален асистент за своята любима.

След хиляди перипетии и пречки, поставени от родителите на Радка, Петър сключил граждански брак на 19 септември 1952 година, а сватбата направили по Нова година.

 

Ето какво разказа за "Марица" бай Петър:

 

„Все още работя на трудов договор – вече имам 63 години трудов стаж, като 50 години съм бил с един и същи човек – инж. Любомир Пейчев. За толкова време не си казахме крива дума. Имаме рационализация и авторско свидетелство за изобретението - „Метод за определяне границите на йонизационното пространство на електрическите и комутационни апарати”, от 1973 година. 

Авторското свидетелство за рационализацията на бай Петър

Женитба ми беше придружена от доста перипетии. Току-що завърших гимназия, нямаме жилище, живеем под наем в малка квартира, предстои следване или казарма, а родителите й напират да я омъжват!

Бях проучил условията, които предлага ТП Институт в София. Признават военната служба, дават безплатно обучение и пълна издръжка при казармен режим, но трябва да си неженен. Въпреки това кандидатствах и ме приеха.

Междувременно вървят договорки за годеж. При уговорената среща с родителите на Радка се получиха недоразумения и разправии. Казаха: Или женитба, или я даваме на друг без нейно съгласие! 

На пияни глави нейни близки поставят една шапка като символ на кандидата, който бил войник. Уж интелигентни хора – сестра й и зет й са завършили френския колеж, също се обявиха против нас! Срещата завърши без годеж. 

Тази награда от турнир по пинг-понг Петър Чалъков получава през 1947 година.

Затвориха Радка на село и не й разрешаваха да се срещаме. Но ние трябваше да предприемем някакви действия против волята на родителите й. Моите ме подкрепиха. Един ден през юли отидохме на село – сестра ми я изведе от тях, и дойдохме в Пловдив. Радка живя при мои близки. 

Но между родовете отношенията се обостриха. Проблемите не намаляваха, но решихме преди да замина да уча в София да подпишем граждански брак. Подписахме на 19 септември 1952, а аз трябваше да се явя в института на 23 септември. 

Докато ме няма, при свършен факт, фамилиите се сдобриха и уговориха сватба. През новогодишната отпуска направихме венчавка.

Имаме две дъщери, двама внуци, една внучка и четирима правнуци”.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Майничка  до к.....таМимито

Майничка до к.....таМимито

19.09.2021 | 19:42

А на теб ти пожелавам да няма кой да ти запуши дупките ,ти знаеш кои като ,остарееш дасе оси.аш до ушите,защото много ще ги отворила дааа, кои ли ще изгори с такава гарга скачачка от клон на клон като тебе.

Отговори
5 0
Стойка

Стойка

19.09.2021 | 14:49

69 !

Отговори
1 1
Честито !

Честито !

19.09.2021 | 15:17

Браво на Тях ! Още дълги години да бъдат заедно !

Отговори
10 0
Майна

Майна

19.09.2021 | 13:31

Някои питат — КАКВО Е ЩАСТИЕ ?? Вижте снимката —- ТОВА Е ЩАСТИЕ !!!

Отговори
13 2
Мимето

Мимето

19.09.2021 | 14:27

Да пази Господ! 69 г.. с един мъж и една жена

Отговори
2 12
Майна до мимето

Майна до мимето

19.09.2021 | 15:37

Опазил Бог всеки нормален мъж от ку—рва като тебе ! За съжаление в Бг вече 99% от жените вече са като теб пропаднали деградирали бо-клуци

Отговори
9 1
Мимето

Мимето

19.09.2021 | 18:04

И на теб пожелавам щастието да сменяш памперсите на любимата

Отговори
1 7
Надарен

Надарен

19.09.2021 | 20:26

До Мимето ... Заслужаваш ЯКООО във втора класа ( задния двор) , та да ти умре ..тката от яд !!! Ама ако ставаш , иначе далече от теб . Неможе така да се отнасяш с Хората !?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?