Следвайте ни

Пловдивските прокурори, следователи и съдии: Осъждаме опитите да бъдем замесени в политически скандали

viber icon

Прокурорите, следователите и служителите от прокуратурите в Пловдив - Окръжна, Районна и Апелативна,  излязоха с декларация, в която категорично се противопоставят на опитите за накърняване на независимостта на институцията.

"По повод действията и изказванията на различни субекти, адресирани към Прокуратурата на Република България, довели до нагнетяване на напрежение в публичното пространство, прокурорите, следователите и служителите от Окръжната прокуратура заявяваме позицията си на отрицание на опитите да бъде замесена институцията, в която работим, в политически отношения, противопоставяния и скандали", се казва в общата декларация. 

Там правораздавателите акцентират, че дейността им е подчинена единствено и само на закона.

"Тази дейност, правоприлагаща по естеството си, е насочена към стриктно упражняване на правомощията ни в областта на наказателното правораздаване и надзор за законност. Подчинението ни единствено на закона, както и принадлежността ни към независимата съдебна власт, изключват възможността да бъдем замесени, каквито опити се правят от отделни политически субекти, в действия, излизащи извън обхвата на конституционно определената ни компетентност", смятат те. 

Подобна е декларацията и от името на Апелативна прокуратура - Пловдив:

"Ние, прокурорите и съдебните служители от Апелативна прокуратура – Пловдив, категорично се противопоставяме на опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически скандали и сблъсъци.

По Конституция съдебната власт в България е независима и всички са равни пред закона. Поради тази причина ние не приемаме опитите Прокуратурата да бъде поставяна под контрол от различни политически и олигархични кръгове, както и да й бъде оказван натиск. Работим, за да защитаваме правата на българските граждани и всеки, прекрачил закона да бъде изправен пред съда"

С подобни декларации излязоха служителите от Окръжната прокуратура в Стара Загора, от Районните прокуратури в Асеновград и Чирпан, също от Смолян, Хасково, Панагюрище, Пещера и Пазарджик. 

Причината за публикуваните декларации в защита на независимостта на държавното обвинение са изказвания на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов от последната седмица.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А? К'во каза?

А? К'во каза?

13.07.2020 | 21:42

ДА СА КАЗАЛИ НЕЩО? СЛУЧАЙНО? ОСВЕН ОБЩИ ЛЕСНИ КЛИШЕТА, КОИТО НИКОГО НЕ МОГАТ ДА ИЗЛЪЖАТ? ПРОКУРАТУРЦИТЕ БИЛИ НЕЗАВИСИМИ - НИМА? А ЗАЩО ТОГАВА НАРОДЪТ ИЗЛИЗА НА ПРОТЕСТИ? ПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ: "...НИЕ СМЕ СИ ДОБРЕ НА ЗАПЛАТА, НЕ НИ СЪБУЖДАЙТЕ С ВАШИТЕ ПРОТЕСТИ. Да си мълчат Президентът, както и РежимътБоБоТРИ, че не забелЕзваме Никаква Разлика! У Пловдив царува АЙЛЯКО. Айде, че бързаме да РаботимЕ. Лека Нощ!"

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?