3906

Пловдивските малчугани станаха огнеборци, полицаи и спасители в Деня на детето СНИМКИ

Вой на сирени от полицейски и пожарни коли, детска глъчка, кучешки лай и звуци от спукани  балони изпълни днес Цар Симеоновата градина. В истински магнит за пловдивчани се беше превърнало пространството пред библиотека „Иван Вазов“. Очаквано, най-много бяха семействата, които бяха извели на разходка децата си за празника, а на алеята ги очакваха куп изненади.

 

Шестима полицаи, водачи на обучени кучета, демонстрираха пред множеството способностите на четирикраките си възпитаници. Те показаха как „колегите“ им надушват взривни и наркотични вещества, залавят бягащ  „нарушител“, изпълняват команди, а всеки успех на опашатите полицаи се посрещаше с аплодисменти и овации. На любопитните малчугани полицаите обясняваха как техните кучета стават част от семействата им, често преспиват в домовете им, ходят заедно на почивки, а през деня са неразделни в работата.

„Животът с тях е приключение без край. Идват при нас, когато са бебета едва на 3 месеца и до пенсионирането им споделяме взаимно живота си“, разказва полицай Игнатов. Затова, когато способностите им намалеят след 8-та година, от полицията ги отчисляват и ги дават на водача им, за да изкарат с него старините си или той да им намери нов, грижовен стопанин, на който има доверие, че ще се отнася добре с животното.

 

На съседната „пешеходна пътека“ полицаите от Пътна полиция обясняваха на малчуганите правилата за правилно пресичане, обясняваха им кой знак какво означава и за какво служи палката на регулировчика, какви са правилата за каране на колело, ролери и тротинетки, за какво служат детските столчета и седалки.

„Идеята е за пореден път да запознаем децата с дейността на полицейските служители и да се скъси дистанцията между нас. Докато играят и се снимат с полицейските шапки и в автомобилите да разберат, че могат да имат доверие в полицаите и да научат повече неща за нелеката им професия. Припомняме им правилата на движение, безопасното поведение на пътя, а често отговаряме и на въпроси на техните родители“, разказва за инициативата Ботьо Гиргинов, консултант по линия на Пътна полиция и МВР-Пловдив, който 23 години е бил част от системата  полицията.

Малчуганите нетърпеливо чакаха на опашка да седнат в патрулните автомобили, да включат звуковия сигнал и сигналните лампи и да се правят на регулировчици на импровизираната „улица“.

 С демонстрации на оборудване и екипировка от Регионална дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението“, привличаха  малчуганите пред ,,Пеещите фонтани“ в Градска градина.

Децата влизаха в пожарните коли, катереха се по стълби до покривите им, слагаха пожарникарски каски и пускаха сирените. Огнеборците търпеливо им обясняваха какво не трябва да правят у дома и сред природата, за да не предизвикат пожар, как трябва да реагират, ако попаднат в критична ситуация.

 

„Учим ги, че първо трябва да потърсят някой възрастен наблизо и да се обадят на 112, за да може на нас да ни се подаде адекватна информация за ситуацията и да знаем колко екипа и с какво оборудване да изпратим. Учим ги, че за пожарникаря не мускулите, а знанията и уменията са най-важни в критични ситуации“, разказваше Красен Властанов, командир на екип в Първа пожарна-Пловдив докато слагаше пожарникарски шлем на развълнуван малчуган. Единственото желание на хлапетата, което огнеборците не изпълниха, беше да им дадат маркучите и да пуснат водата. „Ще стане страшно най-вече за родителите“, шегуваха се пожарникарите.

Демонстрации на пещерно оборудване и практически съвети получаваха малките туристи от представителите на пещерен клуб при Българска федерация по спелеология на алеята до ,,Пеещи фонтани“. Аварийните спасители обличаха със специална екипировка децата, обясняваха им как да оказват първа долекарска помощ, демонстрираха как се прави изкуствено дишане и какво трябва да не правят, за да пазят природата от пожари. И тази година на място беше позиционирана първата у нас офроуд линейка за оказване на медицинска помощ в планински и трудно проходими райони, в която всеки можеше да надникне.

Голям интерес предизвикаха и при момченцата, и при момиченцата полицейските мотори на служителите от Национална полиция-Пловдив. Децата се снимаха с униформи, слагаха шлемове и щитове, за да се снимат с полицаите.

„Показваме им тези неща не само, за да се забавляват, но и да разпознават униформите на хората, от които могат да поискат помощ в критична ситуация“, обясни ст. полицай Ирена Борисова от Национална полиция.

Със записване ставаше катеренето на 40-метровата стена на Народната библиотека. До края на деня организаторите от клуба за планинско приложни спортове „Агарта“ бяха убедени, че желаещите да се катерят ще станат над 100.

„За пета поредна година сме тук. Който се страхува днес, да дойде утре, ако не – догодина. Много емоционалните и нервни родители, които на всяка цена искат да качат детето си на стената или прекалено емоционално го поощряват, когато то вече се страхува да продължи нагоре, направо ги гоня. Страхът осигурява здраве и дълголетие. Ако сега не може, ще успее по-късно. Ако не може да се преодолее – по-добре да не го прави“, категоричен Крум Сираков – един от катерачите, които помагаха на децата.

Още много атракции и забавления се предлагаха в Градската градина и на Главната улица – имаше работилнички по изкуства, кътчета за четене, музикални програми, интересни театрални постановки на сцената на Кукления театър, изненади и игри в музеите. Повечето от атракциите ще бъдат позиционирани и утре, така че тази година празникът за малчуганите ще е два дни.

снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?