Следвайте ни

Пловдивските булеварди - арена за пилене на гуми и нерви СНИМКИ

viber icon

Рев на двигатели, форсиране на мотоциклети, свистене на гуми, пушек, тресене на прозорци, игра със смъртта. Такава е атмосферата по пловдивските булеварди през пролетта и лятото особено в нощните часове. Любителите на високите скорости  и свръхдозите адреналин демонстрират дрифтърските си и гонкаджийски способности, като изправят жителите на нокти както заради едва търпимия шум, така и заради постоянното им лавиране на ръба между този свят и отвъдното.

------------------------------------------- 

Моторджии и дрифтъри с мощни машини превръщат лятото за пловдивчани в истински кошмар. Сбирките на младежите започват още през пролетта, но шумовият тормоз достига своята връхна точка през месеците юни, юли, август, та чак до края на септември. Групичките с фенове на адреналина стават активни между 22 часа и полунощ, точно когато голяма част от града си отдъхва или вече спи след тежкия работен ден, а бебетата и децата са отдавна по леглата. Форсирането на двигателите на колите и „изрязването“ на моторите обаче слага край на тишината и кара гражданите да подгреят телефоните на полицията. Оказва се, че решаването на проблема не е лесна работа - изисква постоянство и решителност, споделят запознати от МВР. 

Ако може да се говори за карта на гонките и дрифта в града, то тя би изглеждала по следния начин.

Дрифтърите с подсилени коли си имат три любими места

за пилене на гуми и на нервите на пловдивчани.

Едно от най-популярните е Гребната база, в близост до хотел „Лендмарк“. Там има достатъчно място шофьорите да въртят гуми, да вдигат пушилка и да събудят всички наоколо. Неведнъж акциите на полицията се провеждаха именно там, тъй като сигналите се нароиха един след друг.

Второто място, което е рай за дрифтърите, е паркингът на хипермаркет „Кауфланд“ в ЖР „Тракия“. Там се е случвало да се събират над 100 коли, да надуват тонколоните и да се надпреварват кой ще направи повече концентрични кръгове от дрифтене. Тук също полицията подгони участниците в сбирката, като служителите на реда лепнаха и немалко глоби, прибраха и книжки.

На трето, но не и на последно място за писта на дрифтърите се използва Асеновградско шосе. Това стана веднага след ремонта, започнал точно преди три години. От полагането на новата настилка там трасето стана терен за луди гонки и опасни състезания. Проверки там и хванати дрифтъри също не липсват, но проблемът остана.

Мотористите пък не се ограничават откъм места за проба на качествата и издръжливостта на пукащите си машини.

Те виждат писта във всеки един възлов булевард

и го използват, за да се състезават. Сигнали за шумни пистови мотори има от всеки един район на Пловдив без изключение. Дори в малък квартал като Прослав, в който няма булеварди, моторджиите намират начин да тормозят жителите. 

Най-често сигналите идват от живеещите на булевардите "Руски", "Пещерско шосе", "Шести септември", "Източен", "Санкт Петербург", "България", "Цар Борис Трети Обединител", "Княгиня Мария Луиза". Мотори "се дърпат" и по шосетата Коматевско, Асеновградско, Кукленско.

"Преминават с безумна скорост и въобще не ги интересува пресича ли някой и има ли други на пътя. Това не е безотговорност, а безпределна наглост. Става въпрос за потенциални убийци", коментират разгорещено в социалните мрежи, които преливат от подобни оплаквания. 

Проявленията на любителите на високите скорости отново се засилиха след рокадите и сътресенията в пловдивската полиция. В рамките на три месеца начело на дирекцията се смениха трима души. Първи руля пое Петър Тодоров, който стана главен секретар на МВР. Докато се назначи нов временен директор, поста зае Георги Ташев, който ръководи "Криминална полиция". След това на директорския стол седна старши комисар Димитър Балев, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР. 

Как да се разреши проблемът?

Пловдивчани са на мнение, че решението се крие в три важни стъпки. Едната е строг и постоянен полицейски контрол, тъй като според пловдивчани униформените служители на реда в ​града са повече от достатъчно.

Другият необходим ход е изграждане на повече "легнали полицаи", които да свалят скоростта на даващите газ насред областния център.

Третата крачка е определяне на терен, който любителите на високите скорости да използват, за да се налудуват. Преди време имаше подобна идея за осигуряването на място за дрифт с медицински екип на постоянно разположение, но тя остана в сферата на пожеланията. 

 

Майка с бебе от бул. "Източен": Иде ми да сляза и да опъна едно въже!

Този тормоз е всяко лято, всяка вечер. Не издържаме! Това казва пловдивчанката Анна, която живее на бул. „Източен“. Тя е майка на бебе на 2 месеца и половина и споделя, че стресът както за детето, така и за живеещите там е огромен.

„Независимо дали са с мотори, или с коли, ужасът е един и същи. Застават до обекта за бързо хранене „Трепач“ и го ползват като стартова линия. Ако светофарът работи, форсират до дупка и когато светне зелено, се изстрелват като ракети и фучат по целия булевард с безумна скорост“, каза тя. Анна посочи, че състезателите влизат в роля след 21 часа. „Стоим на отворени прозорци, все пак още са високи температурите. Обаче е невъзможно да се спи. Този тормоз мина границата. Не става въпрос само за мен и бебето ми, а за спокойствието на всички, които живеят до булеварда. На мен вече ми идва да сляза и да опъна едно въже“, възмущава се младата майка.

Тя е подавала сигнали до полицията многократно. Обръщала се е както към Четвърто, така и към Шесто районно. От там <210> заявили, че няма смисъл да се обажда и че КАТ се занимава с този проблем. Обяснили, че ако става въпрос за мотори, няма как да снимат номера, тъй като бил само отзад. Добавили, че щом колите и моторите са минали технически преглед, значи някой ги е допуснал с тези двигатели и шумоусилващи системи.

„Виждала съм как докато минава патрулка, някой моторист или шофьор на кола се изравнява с нея и форсира. Не ги виждат ли? Не ги чуват ли? Но все пак решаването на този проблем не зависи само от КАТ и районните полицейски управления, а и от хората. Живеем в неразбрана цивилизация“, коментира Анна.  Но за нея и за живеещите на бул. „Източен“ въпросът „кой  ще помогне да спим нормално?“ остава без отговор.

 

Профилът на гонкаджиите: Нахакани младежи, често с криминално досие

Гонкаджиите и дрифтърите, които опъват нервите на пловдивчани през лятото, най-често са младежи на възраст между 18 и 30 години. Возилата им са изключително мощни, с направени изменения и доработки по тях. Оказва се, че мнозина от тях са познайници на полицията, като при проверки става ясно, че вече имат криминално досие.

„В повечето случаи любителите на дрифта и гонката, които хващаме, са едни и същи. Рядко има някой нов. Но в тези луди надпревари не участват само младежи от Пловдив. Идват от Пазарджик, от Хасково, Асеновград и други близки населени места. Дрифтърите са най-често с БМВ-та. Моторджиите пък винаги са с момичета, които ги придружават и се радват на високата скорост. В повечето случаи не са агресивни и не сме имали проблеми при проверките“, споделя служител на пловдивската полиция, участвал в акции срещу дрифтърите и гонкаджиите.

Има случаи, когато са хващани неправоспособни мотористи и дрифтъри, които са любители на високите скорости, но създават огромни рискове не само за себе си, а и за всички участници в движението. Полицаите проверяват "състезателите" по всички параметри, като установените нарушения са от всякакво естество - от неносене на документи, през повредена лична карта до глоби за участие в нерегламентирани състезания, които са солени и започват от 1000 лв. Има случаи и на заловени с наркотици сред участниците. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Дърт гражданин

Дърт гражданин

31.08.2021 | 18:48

В Тракия на паркинга на Кауфланд решиха проблема вече и има бариери на самите подходи към паркинга и след 22 ч се заключват . Евала , беше ми дошло до гуша от тия сбирки на келешчетата с моторите и колите

Отговори
4 0
А сега

А сега

31.08.2021 | 18:54

А сега безпроблемно си карат из улиците, изобщо не им трябва паркинг..

Отговори
3 1
Думи нямам

Думи нямам

31.08.2021 | 16:01

...нямъ да забравя около баловете на абитурентите. Пред Тримонциум на паркинга. Влезнаха две келемета с мотори , всички отвън, снимки, а , у....и тези почнаха да форсират до припадък моторите. Всички гледаха без про-бле-ми...ужас. Имаше разбира се и полиция. Отидох при тях да питам какво става. Познайте, полицая каза, че органите, които отговарят за шума могат да предприемат нещо, а те не Бях изумен, сразен, ядосан и т.н...ДО КОГА???

Отговори
6 1
Да...

Да...

31.08.2021 | 18:54

РЗИ или ХЕИ имали шумомери, МВР нямали и затова не можели да направят нищо по въпроса..... Българистан... Пистови, кросови мотори, и пърдящите чопъри трябва да бъдат забранени в населени места със ЗАКОН!

Отговори
6 0
Айди де

Айди де

31.08.2021 | 15:54

Полицията ли, хаха Не искат да си развалят рахата. Затова гражданите трява ДА вземим нещата в наши РЪЦЕЕЕ

Отговори
8 0
Тормоз

Тормоз

31.08.2021 | 15:50

Да пишем до Бойко Рашков и да направи проверка, защо аджиба пътна полиция не се справя с този тормоз над гражданите???

Отговори
6 2
Омръзна ми

Омръзна ми

31.08.2021 | 15:45

Предлагам на пловдивчани да подпишем петиция и да я внесем в Прокуратурата. Тази извратенящина трябва да приключи !

Отговори
9 0
Присъ.ди

Присъ.ди

31.08.2021 | 15:40

Сигнали и глоби до припадък, може и ефективни присъди!!!

Отговори
7 0
Министър

Министър

31.08.2021 | 15:36

И аз съм писала жалби до пътна полиция и съм звъняла на 112 Смятам да пиша до служебния вътрешен министър, че в Пловдив полицията хич не ги е еня за тези разбойници. Така, че ако шефовете не могат да се справят с това, то значи не са за тая работа!!!

Отговори
8 1
Ники

Ники

31.08.2021 | 16:01

Кой служебен министър,онзи с Дванайсет тоалетни ли?Той пък милия дамаджанаджия така ще ти обърне внимание...

Отговори
4 2
plовдив

plовдив

31.08.2021 | 12:54

След множество сигнали към районните управления мога да кажа, че тези хрантутници, не искат и не се опитват да направят нещо по въпроса. На сигналите отговарят буквално, че няма какво да направят... А малките келешчета с мотори ги чакат стълбове.

Отговори
8 1
Станчева

Станчева

31.08.2021 | 10:23

Благодаря на "Марица" за изчерпателната и осведомителна статия.Но какво от това?Трябва някой да си свърши работата и да налага големи глоби на нарушителите Българинът само парични солени санкции ще го озаптят.Тези разглезени хлапетии нищо друго няма да ги спре.

Отговори
16 0
Ленко Йорданов

Ленко Йорданов

31.08.2021 | 09:31

Има технически средства и може да се приеме нормативна норма за децибели в населени места. Както може да има ограничение на скоростта в населени места на 50, така може да се монтират сензори за децибели с видеокамери. Просто и лесно, но нали тези , които трябва да приемат подобен норматив и наказания, са същите допринисащи техните синчета да се "оборудват" с такива шумни возила. А пък за един гъзар, ако не го видят и забележат, то тогава си губи смисълакаквото и да е "изрязване".

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?