3906

Пловдивският Етнографски музей спечели наградата „Наследство“ в раздел „Образователна инициатива“

На специална церемония в Пловдив, Сдружение „Български музеи“ отличи музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство

 

За осма поредна година Сдружение „Български музеи“ отличи музейни институции за приноса им в съхраняването и популяризирането на културното наследство на страната ни. Наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ са учредени през 2016 г. и са първите институционално установени награди, които служат за отбелязване на най-добрите практики в музеите за предходната година.

Обявяването и връчването на наградите се случи на тържествена церемония днес в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив, която започна веднага след приключване на Общото събрание на Сдружение „Български музеи“. В него взеха участие музейни директори и специалисти от цялата страна, които приеха отчета за дейността на сдружението, финансовия отчет за изминалата 2023г. и гласуваха програма и бюджет за 2024г.

Гости на церемонията по награждаване бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на община Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата и др.

Носителите на наградите „Наследство“ за 2023 г. бяха определени от жури в състав: проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра Дидактика, факултет Педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян,.

В категория „Събития и работа с публики“ призът бе присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“. Наградата бе връчена от Кмета Костадин Димитров. 

В категория „Образователна инициатива“ бе отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка. Наградата връчи председателят на УС на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски. 

Наградата „Музей на годината“ за 2023 г. бе присъдена на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово за проект: „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“. Статуетката и диплома бяха връчени от заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 


-- 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?