Следвайте ни

Пловдивски ученици заръчаха: Всеки да потърси Левски в себе си ВИДЕО/СНИМКИ

viber icon

Всеки млад човек да намери по едно качество на Васил Левски в себе си и да го съхрани.  Това заръчаха ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив по време на честванията на 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата и подчертаха, че добрата и чиста душа го е отличавала сред другите българи. 

Церемонията започна с военна точност в 10 часа пред паметника на Апостола на алеята на Бунарджика. Първите пловдивчани започнаха да се стичат на тепето половин час по-рано и поднесоха цветя пред паметника. Стихове на Дамян Дамянов и Недялко Йорданов, посветени на Левски, огласиха подножието на хълма и развълнуваха присъстващите. Те бяха изрецитирани от актьора от Драматичния театър Ивайло Христов. 

За първа  година словото произнесоха ученици от сценични кадри. Това беше  първа изява на  Юлия Друмева и Матю Бецински. Само за седмица двамата са успели да се подготвят за рецитала, но не и за вълнението и притеснението, което са изпитали, заставайки пред микрофона и очите на пловдивчани. 

„Трудно ми беше да произнеса правилно ударенията на част от поостарелите вече думи, които не използваме“, подчерта 17-годишният Матю Бецински. И на годишнината от рождението на Апостола на свободата той отбеляза, че за него като млад човек свободата се простира в няколко простички неща – мобилност на хората, да няма войни, нито конфликти между държавите, както и да бъдем задружни. 

Съученичката му Юлия Друмева пък срещнала най-голямо затруднение при написването на словото. Освен, че учи за актриса, свири и на китара, пее и рисува. Затова и в словото си тя подчерта, че Васил Левски е бил и поет. „Имал е джобно тефтерче, в което е записвал тъжни размисли, породени от трагични случки от турското робство. Там намираме и бележка „Народе“ - израз на силното възмущение на Дякона към народа, който нехае за собствената си свобода. Освен „Народе“ той е записвал много мисли за смъртта, паметта, доверието и липсата му, все неща, които са валидни и до днес“, каза Юлия Друмева и направи препратка към съвременността. 

Според нея макар да напредват технологиите и повече от век след Освобождението вече да сме създали един нов свят с нови разбирания, то истинските ценности не умират и ние трябва да си ги припомняме. Не трябва да потъваме в злободневни проблеми и да забравяме миналото.

„Повече ми връстници знаят за Левски – дали от обща култура, дали от училище, или дори от футболния отбор, но бас държа, че няма да кажат нещо повече за него“, каза Друмева и си пожела да има устойчивостта на Апостола на свободата, неговата любов към родината, непреклонност и сила на духа. 

По традиция в церемонията се включиха и  представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“, както и представители на местната власт. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

18.07.2021 | 16:34

Всеки намира Левски под сянката на Ал(и)оша!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?