3906

Пловдивски ученици участваха в Нощ на музеите в Българския културен институт в Прага

Тридесет музея в Прага, Чехия, отвориха врати за традиционната Нощ на музеите, която се състоя тази събота - 15 юни. Към инициативата се присъединиха знакови музеи, галерии и културни институции, сред които Музеят на столицата, Градската библиотека, Музеят на Карел Земан, Националният земеделски музей и др. Всички те посрещнаха многобройни посетители с интересна програма, в различните часове от деня.

В инициативата се включи и Българският културен институт в Прага, където бе открита мобилната изложба на Държавния културен институт - „България и мозайките“, реализирана от Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с редица български музеи, нестопански организации и специалисти в областта на изкуствознанието и археологията.

Пловдив също се представи в Нощта на музеите в Прага с арт – ателие в Българския културен институт с участието на учениците Димана Дамянова и Троян Георгиев от НХГ „Цанко Лавренов“ - Пловдив, водени от техния преподавател Атанас Камешев, които предизвикаха огромен интерес със своята „творилница“ на тема мозайки.

Събитието е резултат на партньорството между Община Пловдив и Българския културен институт в Прага. Арт - ателието бе на тема „Мозаечното наследство на Пловдив и България“, като в Европейската нощ в Прага, желаещи да се включат и да творят бяха посрещнати в два сета. Първият се проведе от 18:30 – 20:00 ч., а вторият от 20:15-21:00 ч.

Всяко от ателиетата стартира с кратко представяне на специалностите и успехите на НХГ„Цанко Лавренов“, с презентация на богатото мозаечно наследство на Пловдив и представяне на темите в ателието.

 „В арт - ателието, което представихме в Прага, акцентирахме на уникалния код на България – шевицата и мозайките на Малката раннохристиянска базилика и Епископската базилика на Филипопол“ – сподели Атанас  Камешев, след завръщането си вчера.

„Дошлите в Европейската нощ на музеите в Българският културен институт, имаха възможност да изработят фрагменти с българска шевица и копия на елементи от мозайките в Малка раннохристиянска базилика и Епископската базилика на Филипопол. За по-малките участници в арт ателието бе осигурена възможност да изработят свое малко мозаечно пано, което да отнесат в къщи за спомен от събитието. Големите участници се включиха в изработването на по-мащабно пано, което остава за спомен от творилницата в Български културен институт в Прага.“, разказа още Камешев.

Арт- ателието се осъществи със стъклокерамични синтетични елементи, копиращи мозаечните елементи от миналото (на професионален език се наричат тесери и представляват разнообразни по форма елементи от различен тип камък). Пътуването, материалите и престоят на представителите на НХГ „Цанко Лавренов“ между 13 и 16 юни се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив, а за посрещането и приятното прекарване в красивия чешки град се погрижи екипът на Българския културен институт в Прага.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?