Следвайте ни

Пловдивски транспортни босове хващат самолета за Баку

viber icon

Азербайджан има интерес към разширяване на сътрудничеството с България в областта на транспорта. Това заяви посланикът на страната Н. Пр. Наргиз Гурбанова, която днес е на работно посещение в Пловдив. На среща с кмета Здравко Димитров Гурбанова изрази желание големи пловдивски компании в областта на транспорта и логистиката да се включат в предстоящия през април голям транспортен форум в Баку. 

Посланичката и Димитров обсъдиха и възможностите за реално сътрудничество между Пловдив и Азербайджан в областта на бизнеса и културата.

„Желанието ни е да осъществим по-тясно сътрудничество с Пловдив, като засилим икономическия и културен обмен. За нас градът е важен център на една от най-бързо развиващите се икономически зони в цял Южна Европа. Азербайджан също работи активно и развива такива зони и бихме искали да обменяме опит в тази област“, заяви Нейно Превъзходителство. 

По думите й благодарение на местоположението си като стратегически мост между Европа и Азия  и силно развита си транспортна инфраструктура страната й е инициатор и партньор на водещи регионални и трансрегионални инициативи за свързване по транспортните коридори Изток-Запад и Север-Юг.

 До края на тази година предстои да бъде завършена газовата връзка между Гърция и България, която е част от Южния газов коридор.  Предвижда се доставка на 1 млрд. куб. метра азербайджански газ за България, както и от други източници, така и от находището "Шах Дениз 2“. Това ще доведе до сериозно нарастване на стокооборота между двете държави, подчерта първият дипломат на Азербайджан у нас. 

В срещата не беше подмитана и темата за летище „Пловдив“ и бъдещото му развитие, възможностите за неговото използване, макар и със сезонни полети. 

„Надяваме се скоро Министерството на транспорта да приключи с концесията на летище „Пловдив“, за да може повече оператори да започнат да го използват по-ефективно. Разбира се, това ще подпомогне развитието на региона и неговата икономика“, коментира кметът Здравко Димитров.

Той увери Нейно Превъзходителство, че ще изпрати официална покана за участие на ансамбъл от Азербайджан в традиционния фолклорен фестивал, който се организира в Пловдив всяко лято.

„Желанието ни е повече хора да видят културното и етнографско разнообразие на нашата страна“, сподели Наргиз Гурбанова и обяви, че организира специална изложба през пролетта в Баку, която да покаже красотата на българските килими.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?