Следвайте ни

Пловдивски родители против демонтирането на пясъчниците в градините

viber icon

Пловдивски родители се обявиха против демонтирането на пясъчниците от детските ясли и градини в социалните мрежи. За да има реакция от страна на местната власт, те отбелязаха страницата на община Пловдив в публикацията си. Разпореждането е на РЗИ – Пловдив, а аргументът на  директорът на институцията д-р Ваня Танчева-Манечева е, че предписанието е във връзка с извънредната епидемична обстановка и упражняването на здравен контрол в детските заведения. 

Родителите пък са възмутени, защото от всички градове в страната само в Пловдив е взето подобно решение. „Ние спазвахме стриктно карантината, стоейки вкъщи, но сега, когато разхлабват всички мерки, искам детето ми да се чувства добре в детската си градина. Отвориха всички ресторанти, детски центрове, където децата да си бършат плюнките по батути и подобни съоръжения, а не им позволяват едно нормално пребиваване в детска градина. Може да отворят детските центрове, за да не роптае бизнесът, а децата в градините продължават да ги тормозят с всякакви ограничения“, казва родител.

Пловдивските мами питат как да обяснят на малчуганите, че пясъкът, в който доскоро са играли, има вируси и е забранен. Други пък се възмущават, че забавленията в детската градина, която посещава синът й, има само пясъчник и влакче. 

Против заповедта са и директорите на забавачките в града под тепетата. “Не може един пясъчник да се категоризира като опасен за здравето на децата, тъй като до момента се дезинфекцираха редовно”, споделят те.

Освен това възпитателките в забавачките и учителките в занималните определят като нелепо условието за носене на маски, докато са с децата. Причината е, че по този начин по-трудно комуникират с тях. Налагало се да повтарят по няколко пъти, докато ги разберат. Освен това носенето на предпазна маска с часове ги спарвало. Трудно било да се спазва и правилото „без прегръдки“, защото децата напирали да гушнат педагога, когото месеци не са виждали. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хората са прави

Хората са прави

03.06.2020 | 11:36

за повечето неща. А маски може и да не носят - на други места персоналът носи шлемове - така е удобно за всички.

Отговори
1 0
Чичо

Чичо

03.06.2020 | 09:56

А като се заразят децата , кой е виновен щаба против кови 19 . Родители против децата си и тази простотия доживяхме .

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?