71

Пловдивски прецедент: Родители не пускат децата си в новата ДГ "Каменица"! Причината е смайваща СНИМКИ

Родителите, които с нетърпение чакаха да се отвори новата ДГ "Каменица" на ул. "Цар Асен" 57, отказват да водят децата, докато не се отстранят дефектите в сградата. За голямата си изненада те откриха множество нередности в забавачката, когато бяха помолени от екипа на детското заведение да помогнат за пренасянето на багаж. 

От Община Пловдив е разпореден незабавен ремонт на строителите. 

ДГ "Каменица" беше изградена с европейски средства в предишния мандат, а лентата тържествено беше прерязана през декември 2023 г. от зам-кметовете на Община Пловдив Владимир Темелков и инж. Тошо Пашов,  кмета на район "Централен" Георги Стаменов и директора  на ДГ "Каменица" Илияна Христова.

И тя е категорична, че докато не се убеди в годността и безопасност на всички помещения, няма да разреши настаняването на децата. 

 Бутафорно - така нарича откриването Мирослав Русев в сигнала до "Марица". Възмутен е, че половин година детската градина, за която са похарчени над 4 млн. лева, е била празна и описва заварената картина - абсолютен хаос, мръсотия, ужас, течове по таваните, паднали лампи и пълни с вода плафони, мухъл, влага, ситен строителен прах из цялата градина.

Мирослав Русев изпрати и снимки до редакцията.

"В помещенията са сложени микроскопични климатици, в спалните изобщо не са монтирани. Сутринта беше мор в стаята, в която влязохме. Шкафове и гардероби не са закрепени за стените, което е задължително с цел безопасност на децата. Не коментирам колко са крехки и паянтови. Има хубави перални "Самсунг", но домашна серия. Къде са индустриалните перални и сушилни? Това са част от впечатленията ми, за по-  малко от час престой в градината и около 1/5 от помещенията в сградата", твърди Мирослав Русев. И пита кой позволи деца да влизат в мръсни, мухлясали помещения и кой подписа приемно- предавателния протокол на сградата?

В Община Пловдив са избързали с откриването на новата сграда, за да отчетат завършването до края на 2023 г. , който срок е даден по ОП "Региони в растеж", за да не се наложи финансова санкция. 

"Сградата е в гаранционен срок и на изпълнителя на договора е разпоредено да отстрани дефектите. Децата ще бъдат преместени в сградата, след като се убедим, че всички помещения са в ред", коментира Георги Стаменов. Възложителят на обществената поръчка е Голямата община.

"Отстраняваме проблемите, възникнали заради течове от плочата на покрива. Подменили сме дефектиралите части, но събралата се вода трябва да се излее. Водата продължава да тече , макар че навън е суша и трябва да изчакаме малко.  Всичко ще оправим, но нека да не ни приписват всички грехове, защото обзавеждането, включително и шкафчета, е изпълнено от друга фирма", каза за "Марица" Крум Бурджиев, управител на фирма "Ринг П", която построи сградата. 

През миналата година по същата програма беше завършено и разширението на ДГ "Зорница" в район "Южен". Оплаквания за дефекти в новата сграда досега няма.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?