71

Пловдивски неволи: "Южен" е обречен - гето от бетон с две-три туи отпред

Гето​ - така живеещите в жилищен район „Южен”, заключен между бул. „Александър Стамболийски”, ул. „Димитър Талев”, „Поручик Въльо Стефов” до жп линията и Коматевско шосе, определят шеметното застрояване на свободните площи, чийто бум се наблюдава през последните пет-шест години.

Новите кооперации, издигнати на осем-десет етажа на бул. „Александър Стамболийски”, наподобяват плътна стена от бетон. Между жилищните сгради около МБАЛ „Св. Ана” разстоянието е толкова стеснено, че обитателите на апартаментите могат да се ръкуват за „добър ден”. Местата за паркиране не стигат, защото инвеститорите предпочитат в партерните етажи да има магазини, които носят печалба, а не гаражи. Подземните паркинги в новите кооперации се броят на пръстите на едната ръка, а

озеленяването се изразява в две-три туи или кипариси,

които обикновено изсъхват  на втората година, защото няма кой да се грижи за тях. Един от примерите е 9-етажният "Оазис 3", построен в частен терен на мястото на планираната навремето детска градина. 

По време на силните дъждове обратната вода не се оттича, защото старата канализация не може да поеме десеторно по-голям обем в сравнение с този, за който преди години е проектирана мрежата. Жителите от блокове 1107, 1111 и 1115, които се вдигнаха на протест срещу поредното застрояване на тревна площ, твърдят, че започват да усещат криза с водоснабдяването. По високите етажи дебитът е слаб, а на моменти питейната вода не стига. Бул. „Александър Стамболийски”  с двете си ленти не е в състояние да поеме интензивния трафик.

Живеещите в новите кооперации в ЖР “Южен” могат да се ръкуват за “добър ден”

 

Защо  Ж​Р "Южен​" се превърна в гето 

Застрояването  на тази територия започна през 80-те години. Тогава беше одобрен генерален план на Пловдив (сега той се нарича Общ устройствен план, или ОУП), с който имотите ​- тогава само държавни и общински - се отреждаха за жилищно строителство. Въз основа на този план бяха построени 15 блока, предимно панелни, средно до 8-9 етажа, с огромни пространства между тях. В подробните устройствени планове беше заложена пътната инфраструктура, две детски градини, РУМ, кръстен по-късно „Родопи” (сега МБАЛ „Св. Ана”). Бул. „Александър Стамболийски” още навремето беше планиран за удвояване, което означава разширение с 10 метра от южната страна.

Реституцията през 90-те години изцяло промени старите планове.

Земите в междублоковите пространства бяха възстановени

на собствениците, извадили нотариални актове за някогашните ниви, включително и покрай бул. „Александър Стамболийски”. Мнозина от тях в първите години на 21. век водеха дела, след което масово тръгнаха да строят.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов разказа за „Марица”, че е направил проучване как са били възстановявани правата на собственост. Счита, че масовата реституция на имоти в междублоковите пространства в Пловдив  и в София е грешка. В Благоевград например не се допуска този тип реституция. В Пловдив по силата на съдебни решения собствениците си върнаха земите. Затов​а между блоковете се появиха парчета със странна форма - частни имоти, коментир​а арх. Ахрянов. 

Законът за общинската собственост   

дава право на общините  да отчуждават частни имоти 

за публични мероприятия - улици, детски градини, училища, но в годините назад местната власт в Пловдив нито имаше достатъчно воля, нито пари да изкупува стотици декари от собствениците. Всеки от тях се стреми да реализира имота си с максимална печалба, като го застрои до дупка.

Високите сгради 1, 2 и 3-та категория се одобряват от приемателна комисия, в която участват представителите на Общината и РДНСК. Те са длъжни да проверят дали всички параметри на проекта са спазени при строителството. Факт е обаче, че често вместо гаражи в новите жилищни сгради виждаме магазини, вместо 25% плътност на озеленяването - две туи пред кооперацията или на покрива.

Същият процес на тотално застрояване без обществени сгради, пътна и подземна инфраструктура и озеленяване започна и в кв. „Остромила”, където като гъби никнат цели жилищни комплекси с кооперации, наредени на педя разстояние една от друга. В квартала, както и в ЖР „Южен”, всички имоти са частни. При разглеждането на ПУП собствениците се бореха за всеки сантиметър земя, за да не позволят да се откъсне за строеж на улица. Утре да не се чудим защо имаме поредното гето. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
бетонен град

бетонен град

05.05.2022 | 23:18

Така е баламите като искат да купуват "ново строителство" без нужната инфраструктура....приказката за лудият и за баницата е валидна. Като има търсене има и предлагане.

Отговори
0 0
Таня Христова

Таня Христова

05.05.2022 | 22:00

Кмете, ПЛОВДИВЧАНИ НЕ ЖЕЛАЯТ ПОВЕЧЕ БЛОКОВЕ, ИСКАМЕ ПАРКОВЕ НА СВОБОДНИТЕ ОБЩИНСКИ ПЛОЩИ, И НА СЕЛСКИТЕ НИВИ. АЛЧНОСТА ВИ ЗАГРОЗИ ГРАДА. А ЗООПАРКА, СРАМ!

Отговори
1 1
до За гето ...

до За гето ...

05.05.2022 | 16:59

Ти наистина ли сериозно мислиш че Димитров и Язов са чували и знаят за тези булеварди за които пишеш? Мисля че знаят само че им остава само една година да пълнят нощните си шкафчета с пари от бюджета на община Пловдив. А ти ми пишеш за четири булеварда и една тангента в един район забравен от всякакви институции.

Отговори
4 0
За гето с неизградени булеварди съществуващи само на плановете

За гето с неизградени булеварди съществуващи само на плановете

05.05.2022 | 16:41

Кога бе иди.оти, крадци и мошеници ще изградите булевардите на район Южен булевард Македония, булевард Александър Стамболийски и болевард Академик Петър Динеков. Южната тангента на града кога бе ... Боже какво община И какъв район. Какъв срам за пловдивчани.

Отговори
5 0
Защо няма ново озеленяване

Защо няма ново озеленяване

05.05.2022 | 16:28

Защо в общинските паркове в район Южен няма нито едно ново засадено дръвче туя или борче? Знае ли камерата на южен в района колко общински паркове има и Какво е състоянието им. Окаяното състояние на пейките поставени още по времето на социализма без облегалки. Поставили ли са поне една пейка с облегалки за последния мандат в парковете? Каква безотговорност!

Отговори
4 0
Ха-ха-ха какъв заместник кмет по строителството на Южен Тунтова

Ха-ха-ха какъв заместник кмет по строителството на Южен Тунтова

05.05.2022 | 16:11

Докато има такива некадърни калинки като Тунтова да управляват некадърно строителството в район Южен същия ще се превръща в още по-гадно гето. Тая не управлява а унищожава цял район на Пловдив. Безсрамница!

Отговори
5 1
да си дойдем на думата!

да си дойдем на думата!

05.05.2022 | 14:26

След повече от 30 години "демокрация", до къде дойдохме, а? Къде са бизнесите, къде е икономиката на седесарите? Пловдив една презастроена селска спалня!

Отговори
5 0
Безпроблемно

Безпроблемно

05.05.2022 | 13:03

Така ще е. Който иска да му е широко около врата - ей ти родопската яка. Ама къща под 150 трудно. Така, че в гетото и тихичко!

Отговори
4 5
предложение

предложение

05.05.2022 | 12:37

Г-Н Ахрянов,ако нямате представа как трябва да се строи погледнете работата на предходните архитекти на Пловдив

Отговори
1 2
Батко

Батко

05.05.2022 | 12:09

Марица, най-накрая и вие ще признаете, че Пловдив е работническо гето :)

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?