Пловдивски малчугани

24 деца измайсториха съд за фондю и го напълниха с 5 килограма шоколад

Моят татко строи шоколадови фондюта и така изкарва парички. Работата му е много интересна и забавна. Когато порасна, аз ще стана фея и ще нося шоколад на всички деца по света, убедена е 5-годишната Ема. Тя бе едно от 24-те хлапета, които в петък се запознаха с работата на техните родители, служители във фирма "Томика-Метал”АД в Пловдив и "Вила Юстина“ в село Устина. Инициативата бе част от проекта на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН "Гордея се с труда на моите родители”. А целта - малчуганите да разберат, че трудът е ценност и че всеки човек е необходим и полезен на обществото, независимо каква професия изпълнява.

Още в 7.40 часа децата на възраст между 5 и 16 години започнаха "работния ден”. Те бяха посрещнати в завода за неръждаеми съдове на "Брезовско шосе” от своите родители и други служители на компанията с току-що изпечени лакомства. След като похапнаха, бяха разделени на две групи според възрастта и се заеха със задачите - сглобяване на инсталация за бутилиране на вино и изработване на съд за фондю. С помощта на по-възрастните си "колеги” хлапетата преминаха през целия процес по майсторенето на съда - от чертежа, през маркирането и изрязването на ламарината, заваряването и фолирането му.

"Много е интересно тук. Искам да останем завинаги”, обясняваше Ема, докато с възхита гледаше как мотокарът сваля от стелажа ламарината за изделието. 5-годишният Алекс пък увлекателно разказваше на останалите малчугани, че е изключително важно мама и тате да работят, за да изкарват парички и да им купуват играчки. "Когато порасна, и аз ще работя, защото е много забавно”, категоричен е той.    

Родителите също приеха инициативата присърце. "Радвам се, че собственикът на фирмата - г-н Цветков, реши да се включим в този проект. Защото според мен е важно от ранна детска възраст децата да бъдат научени на труд, да уважават труда на възрастните и да знаят как се купува шоколадът”, каза Добрина Палаунова, която бе довела сина си на своето работно място. 

В 11.30 часа малките конструктори потеглиха към село Устина с готовия съд, където бе най-сладката част от деня - обяд и фондю, пълно с пет килограма шоколад. Там те разбраха как се прави и съхранява виното. А накрая получиха и сертификат за "Млад специалист” за наученото.

Инициативата се провежда за втора поредна година и в нея участват 24 компании от осем града на страната. За децата на свои служители врати отвориха фирми, работещи в областта на различни индустрии - фармация, логистика и куриерски услуги, информационни технологии, ветеринарна медицина, банково дело, преработваща промишленост, шивашка промишленост, газоснабдяване, телекомуникации, медии, застраховане, ритейл, минно дело, електроснабдяване, винопроизводство, машиностроене, производство на бои и строителни материали.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?