Следвайте ни

Пловдивски инженери: Канализацията ни задръстена с пясък и цимент

ВиК може да реши проблема за 1-2 години, ако има нужната техника

Поредицата от потопи в Пловдив през последните седмици постави въпроса на какъв хал е канализацията в града и дали тя може да поеме огромните количества дъждовна вода, които се изсипват за кратко време. Изводът на инженерите от КИИП е, че в момента състоянието на системата е доста компрометирано.

 

Специалистите обясняват, че тя е проектирана преди 50-60 години и капацитетът <210> вече е недостатъчен. По онова време в града е имало повече къщи с дворове и градинки. Улиците са били тесни, повечето дори не са били асфалтирани. Днес обаче ситуацията е различна - градът е бетониран и асфалтиран. Когато падне дъжд, водата не попива в земята, а отива в тръбите под нея. Така в новите условия много по-големи количества дъжд постъпват в канализацията, а системата не е оразмерена за тези обеми. 

 

Има и друг голям проблем. Днес канализацията на Пловдив е задръстена с пясък и цимент, допълват пловдивските инженери. Причината е, че през 90-те години на миналия век, когато контролът отпада, в канализацията се изсипват отпадъците от строителните площадки. Обикновено те са тежки, отиват на дъното, където водата не може да ги отмие или отнесе. Това намали капацитета на каналите с 10-15, а някъде и до 30 на сто.  

 


Проблемът може да се реши със специална техника, но във ВиК, за съжаление, не разполагат с подобна. Пловдивските инженери обаче твърдят, че има разработен бизнес план за 2018-а, когато са планирани 700 хил. лева, за да се закупи такава машина. С нея проблемът ще се реши за 1-2 години, тъй като канализацията на Пловдив е дълга около 500 км.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?