46

Пловдивски Хари Потър рисува върху изтребители

Петър Йовчев започнал с каскади с мотори, сега лети с парамотори

33-годишният Петър Йовчев е любител на мотоциклетите и на летящите парамотори. Освен вкуса към каскадите, той има и необичайно хоби. От година рисува ликовете на най-известните български пилоти върху опашката на изтребителите МиГ-29. Прави уникалните си изображения с аерограф. Това е техника, която не използва почти никой друг у нас. Петър работи като снабдител във фирма за мишени за автоматика, но още от  училище му викат Хари Потър заради страстта към екстремното. Завършил е НХ „Цанко Лавренов” и АМТИИ със специалност „Графичен дизайн и фотография”.

Любовта към скоростите и адреналина първо го прави майстор на каскади с мотоциклет. Още тогава започнал да рисува с аерограф. Украсявал мотоциклетни каски и мотори. Запалил се по това изкуство от поредиците за мотодизайн на „Дискавъри Ченъл”. Тогава започнал да разучава всевъзможни номера с мотоциклет, даже и сега може да прави перфектен баланс на предна и задна гума. Казва, че е научил две дузини каскадьорски трикове. Каскадите му се получили, но да вади пари от украсата на шлемове и мотори не се получило. „Общо взето я докарах с партньора ми дотам да си покрием разходите и да има нещо отгоре. Но не е достатъчно. Трябваше да правя компромис със себе си и да приемам поръчки да боядисвам. Бояджийска работа има много, но аз не искам да правя този компромис - да мога да рисувам, а вместо това да боядисвам”, обяснява Петър Йончев.

Преди година и половина страстта към адреналина го запалва по парамоторите. Това е комбинация от парапланер за безмоторно летене плюс раница с двигател на гърба. 

Излита от всякъде и каца където поиска

Вече има много полети зад гърба си.

Двигателят събира 12 литра гориво и позволява да се лети до два часа и половина. „Един колега стигна до 5000 метра височина и му свърши бензинът. Тогава се спусна и планира с крилото до земята и се приземи безопасно. От голяма височина можеш да избираш къде да кацнеш. И на мен ми се е случвало – блокира ми двигателят на 200 метра над земята”, разказва художникът. Кацнал без проблем в полето до Пловдив. Припомня, че е забранено да се минава с парамотор над града, но ако случайно двигателят ти откаже над гора, е наистина опасно. „Аз бях над полето и затова кацнах с лекота. Човек трябва да си събере акъла в такъв момент - аз започнах да преценявам къде да кацна и се приземих”, разказва Йовчев. Любимото му място за излитане е село Добростан. Има лиценз за управление на парамотор, което важи за 29 страни по света. Казва, че екстремните преживявания са станали част от вътрешната му философия. „Старая се обаче границата на екстремното да не се превърне в нещо глупаво”, добавя той.

Започва да рисува легендарни пилоти по опашките на изтребители случайно. Познавал младите пилоти Аспарух Пашов и Алек Велинов от авиобазата в Граф Игнатиево. Вторият е първият българин, взел лиценз за управление на F-16. Пашов го моли да изрисува пилотския му шлем с техниката с аерографа. 

Петър Йончев прави българския трибагреник, логото „А” и самия МиГ-29. Шлемът е забелязан от командира на базата бригаден генерал Николай Русев, който също си поръчва рисунка. Новата мода бързо става популярна и сред другите ни въздушни асове.

Традицията да се рисуват по бойни самолети образи на известни летци е взета от Полша. Там обаче лицата са по-стилизирани и повече приличат на плакати. Тези на Петър Йовчев 

сякаш са оживели от най-известните снимки на нашите авиатори.

В база Граф Игнатиево направили запитване за това, който може да нарисува образите на известните български летци. Доста хора препоръчват художника с аерографа. „Така започнах да рисувам по опашните стабилизатори на нашите изтребители. Общо 4 самолета съм нарисувал досега”, казва той. На първия е легендарният пилот поручик Неделчо Бончев, свалил с таран американски самолет при бомбардировките над София през 1944 г.  На втория изтребител е нарисуван майор Стоян Стоянов, записал 15 въздушни победи, а на третия е роденият в Пловдив Радул Милков, извършил на 16 октомври 1912 г. над Одрин първият боен разузнавателен полет в Европа.

Преди месец Петър Йовчев завършил лика и на Симеон Петров - първия наш авиатор от школата на Луи Блерио и създател на „Балкантон”.

Образите са рисувани на единственото възможно място на този изтребител - от вътрешната страна на опашния стабилизатор. Причината е, че от външната трябва да са декалиите на Военновъздушните сили. Работата отнема около два дена за портрет. Слага се скеле отзад на самолета или се работи със стълба. Не може да се стъпва по ламелите на реактивния двигател. Сега рисуването на наши пилоти на изтребителите стана традиция и може би всичките ни останали бойни самолети ще бъдат украсени така.

Ядосва се, че българите не различават изкуство от бояджийство

Петър Йовчев започва да рисува с аерограф още в НХ „Цанко Лавренов”. Техниката е почти непозната у нас - машинката може да работи с различни дюзи и така да изписва тънко като косъм. Първоначално Петър украсява шлемове и мотоциклети, но се оказва, че за разлика от Щатите, където това е гигантски бизнес, тук не е така. Българинът не е склонен да харчи пари за украсата на мотора или спортната си кола.

 Имал професионална страница във Фейсбук за това какво прави, но я изтрил. „Хората тук сякаш още не са доживели за това изкуство. Аз им предлагам уникална и много лична украса на машините им, те ме търсят за това да им ги боядисвам. Тук смятат изкуството за равнозначно на автобояджийския занаят. Работа за автобояджийство има колкото искаш, но аз правя изкуство и не искам компромиси с това”, разочарован е той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Българин

Българин

09.10.2022 | 19:00

Кралицата умря да живее британска марица.

Отговори
0 2
dimitar

dimitar

09.10.2022 | 17:39

Бързо и сериозно предложение за кредит Ние сме международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 2 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% на година за контакт по имейл: [email protected]

Отговори
0 5
dimitar

dimitar

09.10.2022 | 17:38

Бързо и сериозно предложение за кредит Ние сме международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 2 000 000 евро. нетният лихвен процент е 2% на година за контакт по имейл: [email protected]

Отговори
0 5

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?