Следвайте ни

Пловдивски фотограф търси 101 емблеми на българщината

viber icon

Костадин Дарваров ще заснеме безплатно облечените в носии доброволци на емблематични места в града под тепетата

 

Родолюбието има много измерения, поне според нашите разбирания. Чувстваш се българин, когато провесиш трикольора от балкона, когато настръхваш при звука на гайда, когато подкрепяш българския футбол, дори когато в магазина държиш на родните продукти. Но нещо остава на заден план - вътрешното убеждение и любов в българското и вековните обичаи и традиции. Точно в тези неща е безсмъртието на българското, точно тези неща ще надживеят поколения и ще възпитават следващи. В тях са миналото и споменът, в тях е настоящето и бъдещето, в тях е бунтът срещу самозабравата.

Инициатива в тази посока, поклон и сведена глава пред изконно българското, е предприел пловдивският фотограф Костадин Дарваров. Той е от Белащица -край, достатъчно богат на минало и традиции. Застава професионално зад обектива преди 2 години, има и завършен мастър клас във „Photoschool”.

В разгара на пандемията му хрумва да направи нещо хубаво, което да покаже красотата на българското и да остави следа за идните поколения. Дарваров е подел инициатива „Да запазим българското в древен и вечен Пловдив“.

„Идеята ми възникна спонтанно и ще е първият ми голям самостоятелен проект. Реализацията включва заснемането на 101 души, напълно безплатно. Снимките ще бъдат направени на емблематични места в Пловдив и региона, с подходящ сюжет, а самите герои ще бъдат облечени с чисто български елементи -народна носия, кукерски костюм, с народни музикални инструменти и други. Досега не е правено нещо подобно“, каза пред „Марица“ Дарваров.

Той сподели, че в главата му се въртят много сюжети, които да разиграе пред обектива и да  покаже красотата на българското. „Представям си жена с носия в Стария град как носи кобилица с менци. Или пък семейство, облечени с носии, в някоя от страхотните къщи музеи. Все едно сме век назад, такава атмосфера и усещане искам да създам“, посочи фотографът от Белащица.

Към момента желание да станат част от патриотичната му инициатива са заявили над 50 души, повече от половината до достигане на необходимия брой от 101.

„Обаждат се или ми пишат хора. Записвам техните имена и телефонен номер. След което ще обсъдим с тях сюжета - с какво облекло и в каква роля се виждат, ще обменим хрумки и идеи. Ще се разберем за избраното място. Поне един ден по-рано ще отида да огледам, да видя светлината, да преценя точно къде и как да бъдат направени снимките така, че да се получи перфектно“, обясни Дарваров.

Той подчерта, че няма възрастово ограничение за участниците в първия му самостоятелен проект, няма и краен срок за записване в инициативата.

„Всички кадри, които заснема със съответния човек, ще му бъдат изпратени като подарък. Всеки един включил се ще си ги получи. Единственото условие е участниците в проекта да си осигурят облеклото - било то носии, кукерски костюми и т.н.“, посочи амбициозният фотограф.

За да намери подкрепа на идеята си, Дарваров я споделил в социалните мрежи чрез пост в различни групи. „Не очаквах подобен огромен интерес. Много млади хора ми писаха, получих безброй положителни отзиви, обаждания с похвали и добри намерения“, радва се Дарваров.

Сред дестинациите за снимки, които планира за проекта си фотографът, са Старият град, Белащица, Асеновград и други места в региона, напоени с история, родолюбие, вдъхновение и красота.

Дарваров обяви, че ако самият проект бъде доведен до успешен край, в което той е сигурен, ще организира изложба със снимките на всички 101 емблеми на българщината.

Костадин Дарваров е отворен за всички желаещи да се включат в инициативата му, също за идеи, предложения и всякакви въпроси. Той призовава всички да не се колебаят, а да покажат, че се гордеят с българското в себе си. 

"Може да ми пишат във Фейсбук по всяко време. Могат и да ме потърсят на телефон 0893008604, без да притесняват. Ще съм изключително благодарен", каза още фотографът, насочил цялата си енергия и сила в случването на проекта „Да запазим българското в древен и вечен Пловдив“.

 

И чужденци искат да станат герои в родолюбивия разказ

Сред проявилите интерес да станат герои в родолюбивия разказ със снимки са и чужденци.

„С мен се свърза украинка, която живее от доста време в България, дори и хора от руски произход, на които им допада инициативата. Семейство от Копривщица също изяви желание да се включи, 7-8 души от София“, сподели още фотографът.

Дарваров обясни, че проектът му не е регионално ограничен откъм желаещи, а откъм място за изпълнение.

„Няма ограничение хората да са точно от Пловдив и региона, но снимките ще се осъществят тук, в самия град и околностите. Който има желание да се включи, ще трябва да дойде с облеклото и аксесоарите, с които разполага“, посочи той.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?