46
Следвайте ни

Пловдивски доброволци с приз за инициатива на 2021

Помагат при бедствия и в ковид отделения, събират пари за линейка за тежки терени

viber icon

Сдружение "Аварийно спасяване - Пловдив“  e сред тазгодишните носители на наградата за доброволческа инициатива на 2021 г. За 11. поредна година в Президентството бяха връчени наградите от конкурса, организиран от Фондация "Национален алианс за работа с доброволци" и Фондация "Лале". Заедно с пловдивските доброволци носители на отличието са Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий-1905“ Велинград, и СУ „Св. Паисий Хилендарски” в град Златица.

Сдружение "Аварйино спасяване - Пловдив" е основано през миналата година и към него е първото в страната доброволно формирование към неправителствена организация. Основната цел е реакция при бедствия и аварии, както и организиране на обучения по първа долекарска помощ. Обикновено помагаме на огнеборците при пожари и наводнения, разказа ръководителят Георги Влайков. Последно доброволците  правили просеки в трудните терени при пожарите над Наречен и Югово.

Голямата кауза в момента е да се осигури линейка за тежки терени, тъй като обикновените вървят само по асфалт. Джипът е осигурен, но е необходимо специално оборудване. Надеждата на екипа е мисията да бъде завършена успешно до пролетта и автомобилът да се ползва при спасителни акции.

В момента във формированието има 30 доброволци, а още 60 се обучават. Отделно в сдружението членуват 80 човека. Има екипи в Пловдив и София. Това са хора с различни професии, възраст, социално положение, казва Георги Влайков. Това дава възможности да се реагира по много начини в различни ситуации, а и да се разшири дейността.  Доброволци от организацията помагали в акция на "Бъди активен БГ" за почистване на труднодостъпно дере  край Бойково, разнасяли хранителни пакети из планински села в кампания на "Ангели за България", давали дежурства в УМБАЛ "Св. Георги" и други болници, включително в ковид отделения.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?