Следвайте ни

Пловдивски адвокати на протест: Втори локдаун за правосъдието ще е фатален СНИМКИ

viber icon

Пловдивски адвокати протестираха срещу съдебната ваканция. Те се събраха пред Съдебната палата в града под тепетата, като изразиха недоволството си по нестандартен начин – мълчаливо и с цигара в ръка. Масовото пушене е срещу решението за втори за годината локдаун на съдилищата в периода от средата на ноември до края на годината.  

Настоящият председател на Адвокатска колегия - Пловдив Иван Демерджиев коментира, че затварянето на сълищата ще предизвика много негативни последици. Според него трябва да се прояви разум - по-скоро да се оптимизират мерките срещу заразата, а не съдебните палати да хлопват кепенците. Демерджиев отбеляза, че дисциплината по отношение на противоепидемичните мерки в съдилищата е желязна. 


Бившият председател на Адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки коментира, че е време най-накрая да се въведе електронното правосъдие. 
„От липсата му страдат работещите в съдебната система, адвокатите и гражданите като страна в процеса. Смятам, че най-строго се спазват противоепидемичните мерки именно в съдебните палати в страната. Не мисля, че съдебната система следва да спре да функционира, поради опасност на здравето на работещите в нея, тъй като те са достатъчно опазени. Съжалявам за смъртните случай. Има и колеги в адвокатурата, които починаха. Но в крайна сметка няма как правосъдието да спре за втори път в рамките на година. Това води до негативни последици за целия стопански оборот в страната, за правата на гражданите и за адвокатското съсловие“, посочи Левашки. 

Той добави, че в страната има около 14 000 адвокати, като огромна част от тях си вадят хляба в съдебната система.  „Един нов локдаун ще доведе до негативно рефлектиране върху правата и интерсите на гражданите, както и върху нашия бюджет, така да го наречем, защото в крайна сметка държавата не направи нищо, за да помогне на нашето съсловие. Сега виждамедори, че се прави проект за изменение на закона, с който да се разсрочат адвокатските събрания, което е груба намеса на държавата в независимата и самоуправляваща се адвокатура“, коментира още Левашки. 

Ако не бъдат чути, адвокатите ще продължат да протестират. 

Припомняме, че по повод готвената съдебна ваканция, от Адвокатска колегия – Пловдив излязоха с декларация, която е изпратена до Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии в страната.

Ето и част от позицията на Адвокатска колегия – Пловдив: 

„Очевидно спирането изцяло на работата на съдебната  система не би могло да бъде решение в дългосрочен план. Веднъж такава мярка вече бе предприета, като и до момента съдебната система не може да преодолее нейните последици. В началото на разпространението на епидемията от COVID-19 самите ние подходихме предпазливо и апелирахме за затварянето на съдилищата за определен период от време. Сега, познавайки по-добре не само ситуацията с разпространението на вируса, но и последиците от подобна мярка, свързана със затварянето на съдилищата за дълго време, считаме, че повторното й прилагане без преценка на нейната ефективност, би довело като краен резултат на практика до липса на правосъдие през един значителен период от време.

Изключително важно, с оглед осигуряването принципа на разделение на властите, е наличието на работеща съдебна система, която в изпълнение на конституционно закрепените си функции да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Съгласно Конституцията, Република България е правова държава и функционирането на съдебната система е именно гарант за  това. В настоящия период на ограничаване правата на гражданите, от особена важност е осъществяване от страна на  съдилищата на контрол за законност на актове и действия на административните органи. Спирането работата на съдилищата би представлявало върховно погазване на правата на гражданите и законните интереси  на юридическите лица, както и би представлявало на практика суспендиране на нормите на Конституцията. Подобно „затваряне“ на съдилищата ще застраши правораздаването в Републиката.

Ние, адвокатите, като гарант за съществуването на гражданското общество и съобразно вменената ни конституционна функция да защитаваме правата на гражданите и законните интереси на юридическите лица, апелираме за спазване на принципите на разделението на властите, съблюдаване на тяхната независимост и въздържането от действия, които биха застрашили устоите на държавността и правовия ред, както и осигуряване неотменимостта на основните конституционно закрепени права, едно от които е правото на защита и достъп до съд.

Считаме, че съдилищата са предприели необходимите противоепидемични мерки за защита на здравето на магистратите, съдебните служители, адвокатите и страните и при спазването им в сградите на съдилищата е ограничена възможността за заразяване в много по-голяма степен спрямо мерките, предприети например в училищата, в производствения сектор или в питейните заведения. Ето защо излизането на съдилищата в съдебна ваканция, не би допринесло за съществено за ограничаване разпространението на COVID-19, но би довело до силно негативни за обществото последици. Само пълноценно  работещата съдебна система би могла да бъде гаранта за спазване на правата и законните интереси на гражданите. Само ефективната съдебна система би могла да спомогне за развитието на търговски оборот по времето на криза, в което възникват редица спорове между стопанските субекти и понякога само бързата и ефективна намеса от страна на правораздавателните органи може да предпази търговците от фалити и да осигури стабилността на търговския оборот, което на свой ред е важен фактор за спасяване на икономиката в очерталата се сериозна криза. Не можем да се съгласим, че в настоящите условия работата на питейните заведения се третира като по-важна за обществото от работата на съдилищата!“. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

да това е положението...

да това е положението...

06.11.2020 | 10:08

горкия стефан левашки и той не можа да си намери мястото...все недоволен все нещо ама е те така под сюрдинка.....що гледаш на долу?!?! ти си знаеш щото този който гледа в очите е "истинския "..от баба ми го знам!!!!!!!! а този който погледа му пълзи на долу на горе бяга .....пиши го не става....не е истински ...лукав е.... а господин председателя на тая бъчва дай по едно и си бегай че и ти се изложи два мандата се тикаш за пет пари работа не свърши??!?! така е като се избрахте с пълномощни а не с реални хора...бери си сега плодовете... имаше адвокатски съвети от класа !!!! къде е съвета на Емилия Недева на Владо Златев на Александър найденов ами тези преди тях...класа интелигетни.... след тях дойдоха левашки па демерджиев....... и ето ти селски мегдан ................ нещо правят ама нищо не става.................. е за това ще сте 5 човека....

Отговори
0 0
иванов

иванов

05.11.2020 | 08:35

Човек като им слуша приказките да се чуди и мае. Щяла да спре държавата, щяло да се случи какво ли не и т.н. Това са пълни глупости.....Казано простичко тяхната работа съвсем нормално може да се отложи във времето.....Тази кастова система си търси интересите и нищо повече....

Отговори
0 0
Тука са органите

Тука са органите

04.11.2020 | 19:07

Аааа За органите ли питаш Тук са Току що ги преместих от левия в десния крачол Ако ти трябват ела ги фати да ги разходиш

Отговори
3 1
Комунистическата въшка Въсьо

Комунистическата въшка Въсьо

04.11.2020 | 19:00

Въсьо само две имена дано влезнат в тъпата ти комунистическа глава Чуй анонимнико Сашо сладура и Архитект Чинков И качи се в село Славейково ипред Чинковия род кажи това за вицовете което твърдиш тук в Мекица да видим дали щте останеш жив анонимнико

Отговори
5 0
горките?!?!

горките?!?!

04.11.2020 | 18:35

А КЪДЕ СА ОРГАНИТЕ ДА ИМ МЕТНАТ ПО ЕДНА " НАГРАДА "...глобичка за не спазване на противоепидемичните мерки.....и както са се събрали един на друг да си жалят актовете ще се побъркат от хонорари...така са огладняли че не могат да си вдигнат очите...що гледат всички на долу не е ясно май ги е срам от нещо....??!? ето за това ще има ваканция съдебна....

Отговори
4 2
КОВИД 19

КОВИД 19

04.11.2020 | 18:30

да от картинката се вижда че липсват така да се каже читавите адвокати.... те си имат работа .тихо кротко си работят тия само крещят като вувузели...сега да минат на резервите от хонорарите които получиха като манипулираха и притискаха и изнудваха клиенти и длъжници по по схеми ..... пет адвоката ще правят преврат не става.....най - отявлено е адвокатското лицемерие.....там е пълно с лъжи схеми и манипулации.... а за тази съдийска ваканция не е лошо! САМОЧЕ ГОСПОДАТА ДА МИНАТ НА НЕПЛАТЕНА ОТПУСКА ЗАЧИТАЩА СЕ ЗА СТАЖ ПО МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЗА ТОЗИ ПЕРИОД....ЩОМ ЩЕ ИМА ЗАГУБИ ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ В ПАНДЕМИЯ ПЪЛНИ ЗАПЛАТИ ПА И ОСИГУРОВКИ ДО ОТКАТ.... А АДВОКАТИТЕ КАТО ИМ СЕ ПУШИ ДА СИ ПУШАТ.................

Отговори
5 2
тези нещастници

тези нещастници

04.11.2020 | 18:05

ЗАЩО НЕ СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИОЛОГИЧНИТЕ МЕРКИ? Къде е дистанцията? Къде са маските?? Що за закрилници на правото и законността са?

Отговори
6 3
Васил

Васил

04.11.2020 | 16:43

Написалият двата коментара по-долу е толкова син, толкова тъмносин, та чак замириса на мастило. Ей бате, по-полека с опорните точки за политическите вицове. Разказваха си ги и децата и не знам някой да е бил вкаран в лагер да чука камъни заради такива вицове, та те бяха най-интересни. Стига вече политика, СДС е отдавна забравено.

Отговори
3 5
Нали

Нали

04.11.2020 | 22:32

Какво ще кажеш за Сашо "сладура"? Ако не знаеш кой е, горе на античния театър има малко информация!

Отговори
1 3
На едро

На едро

04.11.2020 | 16:09

Давай мой човек давай по на едро с твойта логика жилязна Не е желязна подчертавам жИлязна Значи който стачкува срещу правителството губи автоматически професионалните си качества Браво Браво Тази демократична директива от ЕНП ли ви я спуснаха или в болните ви комунистически глави се роди Абе серсем комунист този филм вече сме го гледали Помним времето кога за един виц разказан за вашата тъпа партия доктора ставаше общак на строежите Внимавайте ко си пожелавате Сопата има два края Днес е във вашите ръце утре знае ли се ил.не се знае Да не чистите каналите като плъхове

Отговори
5 3
оо, я по-кротко

оо, я по-кротко

04.11.2020 | 18:03

че ще вдигнеш кръвно, а доктори няма! Четеш написаното, както дяволът чете Евангелието или казано по-просто - като адвокат!

Отговори
2 4
ТОВА НЕ СА АДВОКАТИ,

ТОВА НЕ СА АДВОКАТИ,

04.11.2020 | 14:42

А ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЦА! Същите тези подкрепиха протестите срещу правителството. Те били "считали" - дори български не знаят, а си служаш с русизми! Руснаците "считают", българите МИСЛЯТ! Но е трудно да го обясниш на провинциален адвокат, отгоре на всичко - протестър!

Отговори
9 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?