71

Пловдивската пожарна: Време е да почистим комина на къщата, за да няма инциденти!

Нищо не е по-уютно от горящата камина на дърва. Газовите камини имат своите силни страни, тъй като са лесни за употреба, но само камината на дърва разпалва истинско усещане за топлина и уют. Но ползването им налага отговорности и поддръжка. В непрекъснато пушещия комин се натрупват сажди и неприятна миризма, а лошата поддръжка може да доведе до пожар, предупреждават от пожарната служба в Пловдив.

Най-често причина за това стават наслоените замърсявания по вътрешността на комина. При горене дървата отделят замърсители, които покриват вътрешното коминно тяло с креозот- мазна, черна субстанция. Той се образува в резултат на газове, които не са напълно изгорели, и кондензира от вътрешната му страна, където остава докато не се отстрани ръчно. Изгарянето на зелени или мокри дърва води до неговото наслояване и натрупване.  Възможно е в комина да има попаднали запалими отломки, донесени от животни или бури.

В комините, които нямат шапки пък, вятърът може да навее листа и клонки, не е изключено да има и гнезда на птици.  Пожарите в комина започват със силно щракане и пукане. Масленият черен креозот се стича надолу в камината и когато огънят пламне, следва мини експлозия.

Пламъците тръгват от горната част на комина и се спускат надолу в камината. Топлинното разширение в димоотвода може да доведе до структурни промени в конструкцията, в резултат на което получилите се пукнатини могат да станат източници на огнища по височината на коминното тяло. Пожар в комина, обикновено не може да бъде овладян от собственика на жилището. Тъй като огнеборците гасят с вода от комина надолу към камината, къщите често претърпяват и щети от наводняване. И тъй като есенно – зимният сезон започва, е време да почистите комините на своите къщи и домове. Най-разумно е почистването да извърши от професионалист. Ако все пак сте решили да направите това сами, осигурете своята безопасност, съветват от пожарната. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?