71

Пловдивската митрополия пуска духовно тефтерче

Органайзер ни реди задачите и напомня за морала

Духовно тефтерче издава Пловдивската митрополия в навечерието предстоящата нова година. Личният органайзер е с поле за записки за всеки ден от седмицата, без да са фиксирани дати, за да не е строго обвързан с календара.

Състои се от три дяла, като всеки мотивира и вдъхновява по различен начин. В първия са изписани мисли за вярата, взети от Библията. Във втория са поместени цитати за добродетелите. Третият е посветен на мисли за възпитанието на подрастващите, но вече не от светите книги, а написани от прочути писатели и знакови личности от светския живот.

За всяка дата в дневничето има поле и за лични записки

Духовното тефтерче ще се продава в храмовете и в църковните магазини. Идеята е да бъде настолен органайзер, който обаче заедно с планирането на ежедневните задачи да напомня на притежателите си и за вярата, за моралните и духовните ценности. Митрополит Николай възнамерява и да го подарява на свои гости и съмишленици.

Пловдивската митрополия подготвя и няколко нови тематични сайта, чрез които да стигне до по-широк кръг хора чрез технологиите и интернет. Всички те ще имат образователна цел -

да "преведат" църковните ритуали и канони на достъпен език

и да разкрият тяхната същност и за хора, които не са всяка неделя на църковната служба. Фокусирани са върху събития, които често присъстват в живота на обикновения човек, но невинаги той изпълнява ритуалите с разбиране за истинската им същност и значение.

Първият ще е посветен на кръщението. Ще съдържа информация за това на какви изисквания трябва да отговарят кръщелникът и кръстниците, какво представлява ритуалът и какво символизират отделните елементи от него, обясни Недка Петрова от културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия.

Друг ще е посветен на венчавката,

предвижда се да има и за причестяването. Всички ще се администрират от Пловдивската митрополия.

Това е пореден опит църквата да заговори достъпно на широк кръг хора. Още по Великден Пловдивската митрополия издаде брошура, в която се разясняваше същността на празника, за да не се свежда той само до формално спазване на установени традиции и ритуали, а да се докосне духовният му смисъл.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?