Следвайте ни

Пловдивска област - първенец по помощи за отопление

viber icon

Пловдивчани са първенци по получаване на помощи за отопление от държавата. По данни на социалното министерство от всички 284 000  семейства, които са одобрени да получат подпомагането подпомагането, 22 165 са от града под тепетата и региона. Веднага след тях се нареждат областите Благоевград - 22 149 и Враца - 14 093.

В Пловдивско най-желани са помощите за твърдо гориво под формата на пари за покупката му. Всеки втори беден е поискал сумата за дърва и въглища да му бъде наплатена на ръка. Тези, които се отопляват на твърдо гориво и са поискали подпомагането да бъде в натура, са малко. Веднага след тях се нареждат хората, които използват помощта, за да покрият сметките си за електрическа и топло енергия. Най-слабо е търсенето на природен газ - отпуснати са само 4 заповеди.

На национално ниво също най-желани са помощите за дърва и въглища- 245 200, следват средствата за покриване на сметки за електроенергия - 29 800 семейства, за парно – на над 5100, а за природен газ – на около 400. 

През 2020 г. размерът на помощта беше увеличен на 99 лв. на месец или общо около 500 лв. за целия отоплителен сезон. Изплатените средства към момента са 136,6 млн. лв. През декември предстои да бъдат преведени още над 4 млн. лв. на хората, които са подали заявленията си непосредствено преди последния срок за кандидатстване в края на октомври. 

С над 31 000 български семейства повече са получили подпомагането спрямо 2019г.

Агенцията за социално подпомагане осъществява контрол на разходването на получените средства. При установено нарушение помощта  трябва да се възстанови, а злоупотребилите се лишават от възможност да получат такава за следващия отоплителен сезон.

Снимка: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дада

Дада

27.11.2020 | 16:57

Нормално— в Пловдив област живеят най бедните българи в България , а и на света

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?