46
Следвайте ни

Пловдивска компания ще монтира LED осветлението в „Южен” и „Централен”

viber icon

С реализирането на проекта, финансиран от Норвежкия фонд, Общината ще пести 1 млн. киловатчаса електроенергия годишно 

Над 1 млн.  киловатчаса електроенергия и стотици хиляди левове годишно ще пестят районите „Южен” и „Централен”, където предстои да бъде монтирано LED осветления на част от улиците. Очаква се до седмица да бъде подписан договор за 1,2 млн. лв. с консорциум „Филкаб”, който спечели търга, проведен от Община Пловдив”. Парите са безвъзмездна помощ от Норвежкия фонд. Проектът обаче се забави заради бавната подготовка на документите по обществената поръчка и избора на изпълнител.  

 Проектът предвижда монтаж на 1900 нови осветителни тела в две зони. В „Южен”  LED лампи ще слагат в карето между Коматевско шосе, бул. „Акад. Петър Динеков”, „Македония” и „Никола Вапцаров” в „Южен” и между бул. „Копривщица”, „Марица-юг”, „Руски” и „Христо Ботев” в „Централен”. Според кмета на „Южен” Костадин Язов районът ще си върне вложените пари за четири години.

В Община Пловдив  засега не са усетили сериозно  финансовия удар от рязкото поскъпване на тока. От  началото на юли общината е на свободния пазар на ток, както се изисква от националното законодателство, казаха от администрацията. След проведената обществена поръчка е сключен договор за доставка на еленергия с фирма „Енерджи маркет глобал“ ООД на стойност 4,7 млн. лв.  без ДДС, като цената се формира всеки ден според данните на  Българската независима енергийна борса. В договора са включени всички поделения на общината, общинските предприятия и социалните домове без  здравните и лечебните заведения и районите.

Ако Общината нямаше такъв договор, щеше да бъде принудена да плаща на цените на доставчик от последна инстанция (ДПИ) на още по-високи цени.  Електроенергията поскъпва с всеки месец. През юли киловатчас беше 29 стотинки средно, през август - 33, през септември - 35, посочват от Общината. С 8 процента нарастват сметките за ток на предприятията.

Общинската администрация се помещава в няколко сгради и за тях през септември м. г. за ток са платени 40 144 лв. при изразходваните 207 380 киловатчаса и средната цена 19 ст. за киловат.

През същия период 2021 г. сметката е 44 662 лв. за по-малко електроенергия, но за значително по-малко енергия - 127 308 киловатчаса. Средната цена обаче вече е 35 ст. за киловат. 

Финансистите споделят, че са озадачени какви средства да залагат като разходи за електроенергия в бюджета за следващата година, защото цените растат непредвидимо. Зам.-кметът Стефан Стоянов отбелязва като положителен факт, че повечето от детските градини и училища са на газ и парно, а много от тях са санирани по програмите за енергийна ефективност.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

26.10.2021 | 10:50

Сложете по-силни лампи. В момента след 18:00 часа ходя с челник из Кичука дори по осветените улици!

Отговори
4 0
Подкрепям

Подкрепям

27.10.2021 | 00:33

Не само в кичука. Смирненски е в окаяно състояние също. Даже има улици без осветление. Лед лампите са задължителни вече. Дори едно важно място като гребната база е слабо осветено вечер.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?