Следвайте ни

Пловдивчанки по бански на Марица? Може, но с 60 млн. от Европа

viber icon

Река Дордон във Франция (486 км) е само с 14 км по-дълга от нашата Марица (472 км), но по протежението й има цели 21 плажа. Всеки уикенд французите пълнят кошници за пикник с храна и вино и се плацикат напълно безплатно в прохладните й води.

За сметка на това по Марица няма нито един плаж, а

проектът за социализация на реката събира прах в чекмеджетата

на чиновниците. Идеята търпи критики и от природозащитници, които смятат, че местата за отдих по реката ще изгонят завинаги редките видове птици, които гнездят тук. Инженери пък са на мнение, че предвиденото кюне в коритото на реката ще подкопае основите на мостовете и всички съоръжения ще отплават в Егейско море при по-висока вълна.

По последни разчети за осъществяването на проекта са нужни около 60 милиона лева, които държавата едва ли ще отпусне, а още по-трудно Общината ще задели. За парите разчитаме на европейско финансиране, заяви неотдавна кметът Здравко Димитров.

Ако проектът, предвиждащ редица атракции по реката, се осъществи, няма да се налага всеки път да бием километри до морето или да се пържим в някой скъпарски комплекс. Засега обаче плажът по Марица си остава екзотика.

Традицията разчупи единствено смела дама, която неотдавна се пусна по бански в гъсталака на реката и

отнесе пиперливи шеги от рибари и минувачи.

Покрай необичайната гледка си спомнихме за времената, в които събирането на тен по Марица е било достъпно удоволствие за пловдивчани, а брегът е кипял от плажуващи. За тези пълни с емоции лета в началото на 20. век свидетелства Никола Алваджиев в своята „Пловдивска хроника“. Той разказва за остров Адата, някога притежание на чорбаджи Стоян Чалъков. Превозването до острова ставало с каици - лодки, управлявани с прът.

„Много пловдивчани отиваха там в празник на теферич, да полежат на зелената трева, да се повеселят под дебелите сенки на големите дървета, да ги лъхне прохладата на реката. Всеки мъкнеше кошници, шарени постелки, възглавници, дрехи за децата да не „хремясат“, като духне. Преди да е изгряло слънцето, „туристите“ са вече пристигнали. Просваха чергите под увисналите клони на старите изкорубени върби, струпваха възглавниците на едно място, да не се загубят, и почваха да вадят от кошниците и торбите тенджери, вилици, чинии, ножове, лъжици, дамаджани, бърдучета, марули. На месала (покривка) слагаха два-три домашни хляба, толкова големи, че можеха да наситят двайсет души. После мъжете изуваха обущата и чорапите, изтягаха се на чергите и почваха шегите - пише Алваджиев и продължава. - Към 10 часа свършваха с ракията и започваше обедното свещенодействие. Всеки дъвче, приказва, поднася купичката с искрящо вино до пълната си уста. Челюстите мелят, лицата са се зачервили, ветрецът се провира между клонаците, дочува се кроткият плисък на водата...“

Излетите и веселбите на остров Адата продължават чак до Балканската война

В днешно време не Марица, а река Чая се превръща в любимо място за плаж. Според Плана за управление на речните басейни (ПУРБ) обаче къпането в реката е строго забранено. По принцип законните места за разхлаждане в Източнобеломорски район са кът. Според ПУРБ определените за къпане зони на територията на района са три, разположени на два язовира - "Кърджали" и "Студен кладенец". Намират се при селата Брош, Главатарци и Гняздово.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Тиква

Тиква

22.08.2021 | 12:51

Марица що не направи едно разследване как лицето Тотев почти успя с проекта си да бетонира Марица за 44 млн. лева и да я вкара в бетоново корито. Добре, че от министерството го спряха тоя крадец.

Отговори
9 1
В хубавото време

В хубавото време

22.08.2021 | 10:47

В неделя на Марица, водата бистра, на два метра виждащ дъно, от нея готвеха жените, Мъжете на риба, сом по метър, червеноперки, раци. Дините се изстудяваха в жълтия пясък до водата, и всичко вкусно, естествено, незабравимо

Отговори
14 0
Нали

Нали

22.08.2021 | 11:04

След това дойде соца ......

Отговори
5 9
Ракурс

Ракурс

22.08.2021 | 11:51

Реч иде за друго, не за смяна обществен модел където връзките замениха парите, а за живата природа и човекът нейният венец в споделено битие, като любовта, и радоста и страданията синхронни

Отговори
3 0
azz

azz

22.08.2021 | 16:48

Сом по метър казвате? Не е бяха ли по два-три метра.., ловиш, ловиш, а те прииждат на талази... ;) а готвенето с вода от реката -без коментар!

Отговори
2 1
jjj

jjj

22.08.2021 | 10:13

Младите не помнят, но през 60-те и 70-те години на 20 век, когато нямаше басейни като спортни съоръжения - ние като деца израстнахме по реките през лятото! Всички, големи и малки ходихме на плаж на Марица. Вярно е,че реката тогава беше чиста и ставаше за къпане. Вече по-късно, започна голямото замърсяване от отпадъчни води на заводи и фабрики, сега и от различни фирми.

Отговори
16 2
ХnXX

ХnXX

22.08.2021 | 08:58

Заглавието - Пловдивчанки по бански, отваряш статията и гледаш долу на снимката непълнолетно дете. Колкото да го отвориш, не ви ли е срам бе аматьори.

Отговори
13 1
пловдивчанин

пловдивчанин

22.08.2021 | 10:11

цялото ми детство през лятото минаваше на Марица без бански ,..Родители ни забраняваха защото имаше много удавянияно не можеш да забрани нещо на дете.накрая баща ми ме научи да плувам и ми обясни къде да ходя , където няма водовъртежи или набити колове от стари бентове много опасни за нараняване.Накрая сам престанах да ходя след като виждах ако от Пазаджик да плава около местата за къпане .

Отговори
10 0
Арх

Арх

22.08.2021 | 08:11

Кюне с течаща помия и плажове от двете му страни? За кюнето, хрумка на софийския колектив ясно, пример им е била Перловската река, но плажовете?

Отговори
9 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?